Trots att efterfrågan på datorhårdvara och annan elektronik sjunker i takt med den sämre ekonomiska utvecklingen finns det produktkategorier som fortfarande säljer bra. Marknadsanalysföretaget ABI Research har ett stort förtroende för de små och billiga bärbara datorerna som kallas för netbooks.

Enligt en rapport kan hela 35 miljoner netbooks komma att säljas i år, en siffra som förväntas öka till astronomiska 139 miljoner datorer inom bara fyra år. De låga priserna lockar kunder som annars inte skulle ha råd med en traditionell bärbar dator.

Dator

Pris

Asus EeePC 1000H

Asus EeePC 901GO

Acer Aspire One A110

Acer Aspire One A150-B

MSI Wind U100

Lenovo IdeaPad S10e

Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui3520

Priserna är dock inte den enda anledningen till den ökande försäljningen. Enligt ABI Research är netbooks det naturliga steget efter handdatorer och smartphones. Analysfirman tror att kunder nu är medvetna om lämpliga användningsområden och vilka begränsningar som finns med dessa mindre enheter.

Today, with a better understanding for what a smartphone is, is not, and may never be, along with a reality check on the usefulness of UMPCs, the market remains open for new device types.

Samtidigt som tillverkare av netbooks har anledning att jubla har processortillverkare som Intel och AMD en dystrare framtid framför sig. Marknadskännare tror att billiga netbooks är på väg att äta upp försäljningen av dyrare och kraftfullare processorer.

Källa: Dailytech.