Rättegångens tredje dag inleddes med sakframställanden från skivbolagsorganisationen IFPI. Enligt Peter Danowsky, som representerar organisationen, har The Pirate Bay orsakat stora skador.

The Pirate Bays verksamhet leder till en typskada som innebär minskat intresse för att köpa cd-skivor, minskat intresse för onlineförsäljning, minskat intresse för att skapa lagliga tjänster.

IFPI kräver därför ett skadestånd på 15 miljoner kronor, en summa som han är övertygad att The Pirate Bay kan betala. Enligt Danowsky har fildelningssajten dragit in stora pengar genom reklamförsäljning.

Rättegången fortsätter med ett liknande sakframställande från Monique Wadsted som representerar de amerikanska filmbolagen. Enligt Wadsted har filmer som ”Harry Potter and the Goblet of Fire” och ”Prison Break säsong 1” laddats ner ett stort antal gånger via The Pirate Bay och orsakat stor skada för filmbolagen.

Wadsted kräver totalt 93 miljoner kronor i skadestånd, inte bara för förlorade intäkter utan även för ”interna skador” och ”marknadsskador”. Filmbolagen vill bland annat ha 415,81 kronor per neddladdning av den första säsongen av Prison Break. Denna torrent ska ha laddats ned hela 48 104 gånger.

Resterande tiden av rättegången yrkar de åtalade för en frikännande dom, då åklagare Roswall igår lade ner hälften av åtalspunkterna. Jonas Nilsson, som representerar Fredrik Neij, menar att nedladdningsstatistiken som Wadsted tagit upp är opålitlig. Han menar även att det inte är brottsligt att driva en sida som The Pirate Bay.

Jag påstår att de torrentfiler man hittat via The Pirate Bay kan man också hitta på andra sökmotorer, som Google.

Per Samuelsson, som försvarar Carl Lundström, kommenterar att EU-direktivet 2000/31 säger att den som tillhandahåller en tjänst för informationsöverföring inte är ansvarig för data som användare skickar mellan varandra.

Dagens rättegång pågick endast fram till lunchtid. Rätten samlas igen imorgon klockan 09.00.