Mjukvarujätten Microsoft har förlorat marknadsandelar till bland annat Firefox, Chrome och Safari. Med version 8.0 av webbläsaren Internet Explorer hoppas utvecklarna locka tillbaka de otrogna användarna.

Den nya webbläsaren innehåller flera intressanta nyheter. Först och främst märks uppdaterade säkerhetsfunktioner, där bland annat ett privat surfningsläge ingår. När detta är påslaget sparas inte historiken och inga mellanlagrade filer skrivs till hårddisken. Detta har skämtsamt kallats för ett ”porrläge” och motsvarande funktioner finns redan till de flesta konkurrerande webbläsare.

En annan nyhet är så kallade web slices. Funktionen kan liknas vid en avancerad RSS-läsare som låter användaren markera delar av en webbsida som sedan bevakas av webbläsaren. Web slices kan kommas åt från huvudmenyn, precis som RSS-flöden.

Ytterligare en funktion går under namnet accelerators. Detta är en slags markeringsbaserad sökning, där användaren exempelvis kan markera ett stycke text för att sedan slå upp orden via en sökmotor. Det går också att länka markeringen till bloggar och communityn.

Internet Explorer 8.0 innehåller givetvis mycket mer, bland annat hundratals stabilitets- och säkerhetsfixar. Webbläsaren finns att ladda ned från Microsoft.