Tidigare denna månad rapporterade Bahnhof att de inte kan följa IPRED-lagen utan att bryta mot en äldre lag om behandling av kunduppgifter. Bahnhof har därför valt att följa den gamla lagen, och raderar information om IP-adressen när den informationen inte längre behövs.

Nu rapporterar flera andra internetleverantörer att de kommer att göra samma sak. Genom att radera vilket IP en viss kund använder har leverantören ingen information att lämna ut om domstolen frågar.

En av dessa internetleverantörer är Tele 2. Företagets svenska vd Niclas Palmstierna kommenterar till TT:

Det är ett starkt önskemål från våra kunder och därför har vi beslutat att inte längre spara uppgifter om kunders ip-adresser. Vi gör det för att stärka skyddet av kundens integritet. Tidigare har vi sparat viss information om kunders ip-adresser för internt bruk, men nu har självklart integritetsfrågan ställts på sin spets i och med ipred-diskussionen.

En annan leverantör är Ownit Broadband AB som på sin hemsida rapporterar att de inte har någon information att lämna ut:

Ownit Broadband AB värnar om våra kunders integritet. Med hänvisning till Lag 2003:289 om elektronisk kommunikation, avvisar Ownit krav att lämna ut kunduppgifter. Ownit sparar inte specifika kunduppgifter som kan komma lämnas ut enligt IPRED.

IPRED-lagen trädde i kraft första april i år och ger upphovsmän rätten att begära ut kunduppgifter bakom en IP-adress.

Källa: SvD.