Den första versionen av HDMI-standarden presenterades i december 2002. Gränssnittet hade då stöd för 1080p i 60 Hz samt 8-kanalers ljud. Sedan dess har tekniken utvecklats och dagens version är nu uppe i 1.3, vilket bland annat ger nya färgrymder och HD-ljud med Blu-ray-film.

Kommande HDMI 1.4 introducerar flera nyheter. Bland de mest efterlängtade finns en kanal för dataöverföring i upp till 100 MBit/s, något som öppnar för många spännande medialösningar. Nytt är även en returkanal för ljud som reducerar antalet nödvändiga kablar för den som använder både hembiosystem och den inbyggda mottagaren i tv:n.

HDMI 1.4

  • Stöd för upplösningar upp till 4096x2160 pixlar i 24 Hz – hela fyra gånger högre än nuvarande 1080p.

  • Utökat stöd för färgrymder inklusive Adobe RGB, Adobe YCC601 och andra standarder som används av digitalkameror.

  • Micro HDMI-connector – en kontakt som är 50 procent mindre än den nuvarande minstingen HDMI Mini.

  • Specifikationer för hur HDMI ska implementeras i fordon med avseende variabler som temperatur, vibrationer och störningar.

Enligt arbetsgruppen bakom HDMI publiceras de fullständiga specifikationerna den 30 juni. Enheter som stödjer den nya standarden kan därmed finnas ute på marknaden innan årsskiftet. Den som vill lära sig mer om gränssnittet kan läsa en alldeles utmärkt artikel på Wikipedia.