Gigabytes kommande moderkort med Intel-styrkretsarna X58 och P55 har utrustats med BIOS-kretsar på hela 16 megabyte. Det större utrymmet möjliggör flera nya funktioner, som företaget kallar för Smart 6.

En av de underligaste nya funktionerna är att använda BIOS-kretsen för att lagra användarnamn och lösenord till webbsajter och andra konton. Med det medföljande programmet Smart DualBIOS kan både lösenord och datum sparas direkt på BIOS-kretsen.

Det extra lagringsutrymmet möjliggör även mer avancerad systemloggning. Funktionen kallas för Smart Recorder, och kan logga information som när datorn sattes på/av och stora filöverföringar.

En annan funktion kallas för Smart QuickBoot. Förutsatt att hårdvarukonfigurationen inte ändras och datorn startar upp utan problem tre gånger i rad så avaktiveras vissa av uppstartstesterna vid POST. Detta gör att datorn startar något snabbare.

Övriga funktioner innebär enklare överklockning, möjlighet för föräldrar att begränsa barnens tid vid datorn, och systemåterställning för BIOS.

Gigabyte jobbar även på nya BIOS-funktioner för AMD-moderkort. Modeller med AMD 770 och sydbryggan SB750 eller SB710 får ett nytt ”hybridläge” i BIOS. Det nya läget gör att kärnor kan låsas upp på två- och trekärniga processorer.

Källa: Tech Report.