Swebits är en av de största svenska fildelningssajterna på nätet. På webbplatsen finns över 16 000 torrentfiler som länkar till allt ifrån filmer till musikalbum och spel.

Administratörerna skriver uttryckligen att uppladdare ska tillhandahålla piratkopior, eller "scenreleaser" som det kallas i reglerna. Detta hindrar dock inte datorbutikerna Alina, Datanova och Indomo från att arrangera en tävling för de 40 000 registrerade användarna.

Trots att de tre e-handlarna öppet skyltar med sina varumärken handlar det inte om något inlägg i fildelningsdebatten. Istället drar företagen öronen åt sig och vägrar kännas vid verksamheten. Alina ger följande uttalande:

Vi ställer upp med priser för en fototävling. Det är inget officiellt ställningstagande för illegal fildelning. Dock ser vi potentialen i legal fildelning då en okänd artist som ligger i startgropen av sin karriär kanske väljer detta sätt för att få en kundkrets.

Det är exempelvis lättare för independent artister att få ett skivkontrakt om man redan har ett relativt känd profil och fullsatta spelningar.

När SweClockers ringer upp Datanova gör företaget helt om och drar tillbaka erbjudandet.

Vi kände inte till Swebits sedan innan utan trodde att det handlade om ett vanligt forum. Datanova kommer inte att ställa upp med några tävlingsvinster.

Indomo medger dock att de känner till Swebits verksamhet men vill inte sätta det i relation till tävlingen.

Vi sponsrar en fototävling i deras forum. Den har ingenting med fildelning att göra.

Alla läsare som tipsat SweClockers om tävlingen kan därmed slappna av – svenska datorbutiker verkar inte vara intresserade av politik i år heller.