Slutsats

Att Nvidia Geforce GTX 660 Ti skulle se dagens ljus var utan tvekan något av en lågoddsare, speciellt med tanke på framgångarna för föregångaren GTX 560 Ti. Med specifikationerna i hand är det dock ändå lite överraskningar, där grafikkortet i praktiken är ett GTX 670 med nedskalad minnesbuss.

Att just minnesbandbredden är GK104:s stora akilleshäl märks dock tydligare än någonsin, trots samma klockfrekvenser och lika många CUDA-kärnor landar GTX 660 Ti en bra bit efter GTX 670 genom samtliga tester. Det innebär dock inte att modellen har dålig prestanda, tvärt om handlar det om ett grafikkort som överlag presterar bättre än gamla flaggskeppet Geforce GTX 580 - med lägre energiförbrukning som bonus.

Geforce GTX 660 Ti är dock inte ett kort som mår bra av referensdesign, vilket specialmodellerna partnertillverkarna tydligt visar. Asus imponerar med tyst och effektiv kylare samt låg energiförbrukning, samtidigt som KFA2 visar framfötterna med 3 GB grafikminne.

Till syvende och sist handlar det åter om prisnivåer för de olika modellerna. Närmaste konkurrenten är Radeon HD 7950 och nya turbovarianten kostar strax under 3 000 kronor, vilket innebär direkt kollisionskurs med referensmodellen av GTX 660 Ti. Partnertillverkarnas specialmodeller erbjuder på många vis en bättre lösning, men kostar å andra sidan ytterligare några hundralappar.

Kort och gott är Geforce GTX 660 Ti ett i grunden utmärkt kort, och en värdig efterföljare till GTX 560 Ti. Allt kretsar dock runt prisnivåerna, där många kort från både AMD och Nvidia trängs i spannet 2 500 till 3 500 kronor. Smaken är som baken - delad.

PNY Geforce GTX 660 Ti XLR8

IMG_9477.jpg

Modellen från PNY kvalificerar som testets referensvariant, vilket både har för- och nackdelar. Med en rekommenderad prislapp under 3 000 kronor och marginal för överklockning kan kortet bli ett giftigt alternativ för användare som vänder på kronorna, men samtidigt finns märkbara nackdelar.

Precis som för GTX 670 ligger den dåliga kylare kortet i fatet, med hög ljudnivå och tveksam effektivitet. Energiförbrukningen ligger också besvärande högt jämfört med övriga Kepler-kort, vilket ger prestanda per watt i samma klass som på papperet törstigare AMD GCN.

Entusiaster med några hundrlapappar extra i plånboken kan med fördel kika på en mer påkostad variant.

Fördelar:

  • Bra överklockningsmarginal

Nackdelar

  • Plastig och högljudd referenskylare

  • Förhållandevis hög energiförbrukning

Cirkapris vid publicering: 2 900 kronor

Asus Geforce GTX 660 Ti DirectCu II TOP

IMG_9491.jpg

Asus satsar på populära DirectCu II och rejält uppskruvade klockfrekvenser, vilket ställer GTX 660 Ti i en helt annan dager. Prestandan får ett rejält lyft, samtidigt som ljudnivån och temperaturerna sjunker. Dessutom lovar företaget kommande Borderlands 2 i paketet, vilket kan innebära mervärde för intresserade.

Bra kylare, låg energiförbrukning och uppskruvade frekvenser gör Asus GTX 660 Ti DCII TOP till ett utmärkt val.

Det enda egentliga nackdelen är prislappen, runt 3 200 kronor innebär hack i häl på vissa GTX 670-varianter. Om medföljande spel och den påkostade kylaren är värt smällen är upp till var och en att avgöra.

Fördelar:

  • Effektiv och mycket tyst kylare

  • Rejäl överklockning från fabrik

  • Låg energiförbrukning

Nackdelar

  • Prislapp i högsta laget

Cirkapris vid publicering: 3 200 kronor
Lägsta pris:

KFA2 Geforce GTX 660 Ti EX OC 3 GB

IMG_9483.jpg

KFA2 sticker ut genom att satsa på 3 GB grafikminne, vilket visar sig fungera utmärkt med 192-bitarsbussen. Prestandan ligger i topp, samtidigt som kylaren gör ett bra jobb med temperatur och ljudnivå.

Påkostad kylare och 3 GB grafikminne innebär att KFA2 Geforce GTX 660 Ti EX OC är ett utmärkt val.

Faktum är att kylaren nästan är lite för effektiv, och att varvtalet för fläktarna antagligen skulle kunna justeras ned ett par pinnhål. Det är dock ett mindre klagomål, och för cirka 3 100 kronor innebär modellen ett intressant alternativ - speciellt för användare som spelar i högre upplösningar.

Fördelar:

  • Effektiv och tyst kylare

  • Bra överklockning från fabrik

  • 3 GB GDDR5-minne

  • Bra överklockningsmarginal

Nackdelar

  • Förhållandevis hög energiförbrukning

Cirkapris vid publicering: 3 100 kronor
Lägsta pris: