Test: Skärmen

I prisklassen Aspire V5-122P rör sig i är det mer eller mindre ett faktum att skärmen har TN-panel. Förutom att trycka in en pekskärm i det pressade priset har Acer även lyckats få in en IPS-panel, vilket är en positiv avstickare från normen.

Upplösningen 1 366 x 768 pixlar har varit med i många år och ses med all rätt oftast som någonting negativt. På en skärm i 11,6-tumsklassen är det däremot acceptabelt och skillnaden mot en 13,3-tummare med samma upplösning är påtaglig. En del element upplevs dock ganska kantiga, i synnerhet text beroende på typsnitt.

Acer_Aspre_V5-4.jpg

Bland det bästa med datorn i sin helhet är valet av IPS-panel, vilket ger goda betraktningsvinklar. Kontrastförhållandet samt färgfel blir mer tydligt när skärmen vinklas än de dyrare datorerna som passerat testlabbet, men skillnaden är påtagligt bättre än en TN-panel.

Skärmmätningar

Acer Aspire V5-122P levererar den hittills lägsta ljusstyrkan med 223 cd/m2. En mer rättvis jämförelse skulle vara andra datorer i samma prisklass där TN-paneler med 170–200 cd/m2 i ljusstyrka är normen. Den tillgängliga ljusstyrkan i kombination med den blanka ytan gör att datorn kan vara på gränsen till oanvändbar under ljusa förhållanden.

Kontrastförhållandet är "avståndet" mellan den ljusaste (vit) och mörkaste (svart) färgen en skärm kan producera. Det representeras ovan i form av ljusstyrka och svärta. Acer Aspire V5-122P tar täten med ett kontrastförhållande på hela 1 330, vilket låter väldigt högt för en dator som denna. Vi testar att utföra mätningarna med allt från skärmens lägsta till högsta ljusstyrka, men får konsekvent ett kontrastförhållande över 1 330:1.

Färgåtergivningen mäter in på snittvärdet 1,04 där samtliga värden lägger sig en bit under 1, förutom en nyans av blå som sticker iväg. Värt att notera är att mjukvaran mäter detta enligt den äldre standarden DeltaE(1974) och således inte berättar hela sanningen. Subjektivt ser det inte ut som att färgerna är "helt rätt" och särskilt i ett upplyst rum upplevs de lätt urvattnade.

Uniformity_2.png

Skärmens uniformitet är väldigt jämn utan någon större avvikelse värd att nämna. Därutöver har skärmen i SweClockers testexemplar mindre ljusläckage längs den nedre och vänstra sidan, men det går endast urskilja med ljusstyrkan inställd på högsta och en mörk bakgrund.

Sammanfattningsvis upplevs det inte vara den bästa IPS-panelen och även som siffrorna inte visat det har den subjektivt vissa brister i färgåtergivningen. Det är fortfarande markant bättre än en TN-panel och är i dagsläget kanske den bästa skärmen som går att få tag på i en dator för cirka 4 000 kronor.