Test: Spelprestanda

Mätningar av 3D-prestanda består av två delar. I den första står det syntetiska testet 3DMark i fokus för att ge en mer generell överblick av grafikprestandan.
Del två består av tre spel ur tre olika genrer: Battlefield 3, Civilization V och The Elder Scrolls V: Skyrim som testas i olika inställningar.

3dmark_0004_3dmark-cloud-gate-screenshot-3.jpg
3DMark_Firestrike.jpg

Syntetiskt: 3DMark

Med ett termiskt tak på 80 grader får processorn i Sony Vaio Pro 13 det svårt att driva upp klockfrekvenserna för GPU och CPU samtidigt. Det resulterar i att modellen lägger sig i linje med föregående generationens Ultrabook med Ivy Bridge och grafikdelen HD Graphics 4000 i 3DMark Cloud Gate.

Det är till en mycket större grad grafikdelens jobb att driva runt 3DMark i det markant tyngre deltestet Fire Strike, vilket resulterar i en något högre placering än tidigare. Resultaten visar däremot att varken CPU eller GPU riktigt får möjligheten att sträcka på benen.

Battlefield_3.jpg
Civilization_V.jpg
Skyrim.jpg

Speltester: 1 920 x 1 080 pixlar – Standardupplösning

Medan det överlag handlar om relativt små bortfall i prestanda med tester som fokuserar på processorkärnorna är det andra bullar i spel. I Civilization V tappar Sony Vaio Pro 13 mark och i Skyrim är det extra uppenbart då spelet periodvis går från att ha enbart dåliga bildfrekvenser till att visa upp ett bildspel. I grafiktunga Battlefield 3 är det inte lika uppenbart att "throttling pågår då CPU och GPU inte behöver konkurrera lika hårt om det tillgängliga termiska utrymmet.

För att sammanfatta spelprestandan kort ligger Sony Vaio Pro 13 mer i nivå med förra generationen Ultrabook. Det är å andra sidan ingen spelmaskin så vi lägger ingen större vikt på detta. För den som verkligen vill spela på sin Ultrabook bör titlar med några år på nacken gå att driva runt med acceptabla bildfrekvenser.