Test: 3DMark och spelprestanda

Mätningar av 3D-prestanda består av två delar. I den första står det syntetiska testet 3DMark i fokus för att ge en mer generell överblick av grafikprestandan. Del två består av tre förhållandevis moderna speltitlar: Bioshock: Infinite, Civilization V och The Elder Scrolls V: Skyrim som testas i olika inställningar.

3DMarkICFWorkload 2013-02-01 14-50-27-91.png
3dmark_0006_Background.jpg
3dmark-sky-diver-screenshot-3.jpg
3dmark.jpg

Syntetiskt: 3DMark

Att Broadwell kommer med en förbättrad grafikarkitektur märks inte i några tester, då processorn helt enkelt tvingas skala tillbaka klockfrekvenserna. Resultatet för syntetiska 3DMark Ice Storm är långt efter HD Graphics 4400 och är inte heller så mycket bättre än passivt kylda HP Spectre X2 13.

I mer tunga Fire Strike märks ett liknande resultat som ovan, där Lenovos senaste Ultrabook har svårt att hävda sig.

tcvista_ONLINE.jpg
Civilization_V.jpg
Skyrim.jpg

Speltester: 1 366 x 768 och 1 920 x 1 080 pixlar

Resultatet blir inte bättre i riktigt speltester, snarare tvärtom. Processor med tillhörande grafikdel har helt enkelt inte termiskt utrymme att sträcka på benen, vilket leder till så gott som halverad prestanda mot HD Graphics 4400.

Ett liknande resultat syns med Civilization V, där prestandan är mer eller mindre halverad mot vad man annars kan vänta sig av en ordinarie Ultrabook. För vissa kan 20 fps anses vara spelbart i ett turordningsbaserat strategispel, men det är fortfarande inte bra och då handlar det om upplösningen 1 366 x 768 pixlar.

Skyrim är knappast det mest grafiktunga utan allehanda moddar, men vill gärna ha en kraftfull processor. Att processorkärnorna tvingas arbeta hårdare leder i sin tur till att grafikdelen får lägga sig på en lägre klockfrekvens. Resultatet av detta är ännu sämre resultat än i tidigare speltester.

Sammantaget är grafikprestandan ingenting att hurra för med Lenovo Yoga 3 Pro och är ett rejält back mot vad många väntar sig av en Ultrabook med aktiv kylning. Samtidigt går det argumentera för att datorn inte är ämnad för spel, men det är annars en trevlig bonus som i det här läget inte riktigt finns.