Överklockning

Då resultaten som uppvisades i testerna lämnade lite att önska återstod bara den sista utvägen i jakt på prestanda - överklockning. Förhoppningarna är att högre klockfrekvenser kan kompensera för de handikapp HD 5830 dras med. Nu ska man dock vara medveten om att de resultat som uppnås med vårt testexemplar mycket väl kan vara lyckosiffror med tanke på att kortet är långt ifrån konventionellt.

Med hjälp av den gamla trotjänaren Rivatuner skruvades klockfrekvenserna upp successivt på både GPU och minnen. Utan några som helst problem kunde en höjning på 150 MHz plockas ut på GPU:n vilket resulterade i en slutgiltig klockfrekvens på 950 MHz (800 MHz standard). Minnena hängde även med upp till 1 250 MHz vilket gav en effektiv klockfrekvens på 5000 MHz (4 000 MHz standard).

Prestandatester överklockning

Resultaten av överklockningen var minst sagt trevliga, med 10-15 procent fler bilder per sekund i speltesterna. Särskilt imponerande var det överklockade kortet i 3DMark Vantage där det lyckades köra om storebrodern HD 5850.