Omdöme plattformen Brazos

När Intel lanserade Atom på bred front under 2008 innebar det stora förändringar på datormarknaden. Helt plötsligt ville många användare ha billiga, smidiga datorer med bra batteritid, något som fick alla stora tillverkare att anpassa sortimentet. Atom har sedan dess utvecklats konstant, även om prestandan inte gjort några jätteskutt sedan lanseringen.

Tre år senare plockar AMD upp den kastade handsken genom konceptet Fusion och plattformen Brazos. Under skalet huserar en helt ny mikroarkitektur inriktad på maximal prestanda per watt, och detta är något som märks genom samtliga tester. AMD E-350 slår Intel Atom på fingrarna i mer eller mindre alla avseenden, och inte ens med Nvidia Ion som grafikdel kan konkurrentens plattform hänga med i svängarna.

IMG_6132.jpg

Rena prestandasiffror känns dock förhållandevis meningslöst med produkter som AMD E-350. Mer intressant är istället hur plattformen fungerar i verkliga livet, det vill säga för bärbara datorer eller som lösning till mediadasystemet. Det är också här AMD Brazos visar framfötterna ordentligt med godkänd prestanda samt utmärkt stöd för en uppsjö video- och ljudformat.

Alla positiva sidor till trots kan vi inte hjälpa att se vissa orosmoln för framtiden. Även om Fusion med Zacate och Ontario-processorerna i täten placerar sig prestandamässigt snäppet över Intel Atom handlar det ändå om strid mot en plattform som snart firar sin treårsdag. Intel planerar en uppdaterad Atom under året, och vi kan bara hoppas på att AMD har resurserna att följa med när och om konkurrenten lägger i en högre växel.

Med detta sagt är vi i stort mycket nöjda med AMD:s första iteration av Fusion, och med nuvarande prisnivåer känns konceptet som ett klockrent alternativ till motsvarande Atom-lösningar. Allra starkast skiner plattformen som medialösning genom att kombinera låg energiförbrukning med utmärkt stöd för ljud och video.

Sist men inte minst, under året planerar AMD flera nya Fusion-baserade produkter i olika pris- och prestandaklasser. Närmast i tiden ligger mellanklassaren Llano med 32 nm tillverkningsteknik, fyra x86-kärnor samt åter fokus på energieffektivitet. Förhoppningsvis väntar en tät strid med konkurrenten Intel, något som i längden gynnar både utveckling och konsumenter.

Fördelar:

  • Energisnål

  • Utmärkt mediastöd för de vanligaste formaten

  • Förhållandevis god prestanda

Nackdelar:

  • Inget prestandamonster

  • Problem med viss media