För ungefär fem år sedan släppte amerikanska Antec ett datorchassi som snabbt skulle vinna många entusiasters hjärtan. Modellen heter Solo och lyckades med bragden att kombinera en kompakt design med ett stilrent utseende och många smarta funktioner på insidan. SweClockers är först i världen med att undersöka uppföljaren Solo II.

Specifikationer

SOLOII_1.jpg
SOLOII_2.jpg
SOLOII_3.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX

Dimensioner (B×H×D)

205 x 440 x 470 mm

Vikt

9,1 kg

Material

Stål, aluminium, plast

5,25"-platser

2 st.

3,5”-platser

3 st.

2,5”-platser

4 st. (varav 3 st. delar plats med 3,5")

Fläktplatser

3 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

1 st. 120 mm Antec TrueQuiet

Platser för expansionskort

7 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 2 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

Antec Solo II är ett kompakt miditower-chassi som i mångt och mycket påminner som sin fem år gamla föregångare till utseendet. Detta innebär ett pianolackat yttre med en stilren frontpanel av borstad aluminium. Anslutningar finns i form av de sedvanliga in och utgångarna för ljud, 2 st. USB 3.0-portar (med intern koppling) samt 2 st. USB 2.0-portar. På framsidan syns även möjligheten att montera in upp till 2 st. 5,25"-enheter.

På insidan möts vi av tre platser för hårddiskar, där antingen 3,5" eller 2,5"-enheter kan monteras i vaggor med silikonbussningar. Den som vill kan även använda sig av chassits mer unika monteringsmetod där hårddiskar monteras helt fritt med hjälp av resårband. Detta hämmar i princip alla vibrationer för lagringsenheterna men begränsar användaren till att använda endast två stycken hårddiskar. Antec har även utnyttjat tomrummet under hårddiskburen, där monteringshål finns för ytterligare en 2,5"-enhet.

Utrymme för långa grafikkort var ett problem med det gamla Solo-chassit, men detta har nu alltså åtgärdats till uppföljaren där rejält med plats finns tillgängligt. Ventilationsmässigt har Solo II platser för tre stycken 120 millimeters-fläktar varav en gummiupphängd TrueQuiet-fläkt medföljer. Nätaggregatet monteras i chassits övre del och tack vare ett utstansat galler kan enheten plocka in frisk luft direkt från toppen istället för att återcirkulera den varma luften från insidan.

Testresultat och sammanfattning

Det är värt att lägga på minnet att Solo II fortfarande bygger på ett chassi som utvecklades för fem år sedan. Det saknas moderniteter som dedikerade utrymmen för kabeldragning och det är svårare än vad som numera är vanligt att få till ett snyggt bygge. Trots detta stött vi inte på några större problem vid monteringen av komponenter i Antecs senaste skapelse.

Antec är kända för att hålla hög standard med högkvalitativa datorlådor och god passform. I Solo II glider allt på plats utan några som helst problem och det känns nästan som att modellen är större än vad den faktiskt är, vilket inte ofta är fallet med chassin i denna storleksklass.

Hårddiskupphängningen hör fortfarande till bland de bästa på marknaden och kommer att uppskattas av alla som är på jakt efter lägsta möjliga ljudnivå. Faktum är att datorlådan generellt sett håller ljudnivån nere tack vare dämpande sidopaneler och en mycket gedigen konstruktion.

Problemet med Solo II är egentligen inte själva datorlådan, utan den förhållandevis höga prislappen. Det är svårt att motivera runt en tusenlapp när det finns så många andra modeller, billigare modeller, som kan mäta sig med Solo II i de flesta avseenden. Antecs senaste datorlåda må vara ett högkvalitativt bygge, men det faller rent funktionsmässigt kort mot många av dagens moderna datorlådor.

Sammanfattningsvis har Antec ändå gjort ett ganska bra jobb med Solo II. Modellen behåller föregångarens stilrena design och ambitioner men lägger samtidigt till tillräckligt många finesser för att husera ett modernt datorsystem. Med ett konkurrenskraftigare pris är modellen ett bra val för den som prioriterar låg ljudnivå och kompakta mått framför högt luftflöde och plats för massvis av komponenter.

Fördelar:

  • Hög kvalitet

  • Effektiv hårddiskupphängning

  • Stilrent utseende

Nackdelar:

  • Högt pris

  • Bygger i grunden på en fem år gammal modell