Temperaturer

Historiskt sett har det alltid varit CPU som utvecklat mest värme och därför behövt mer kylning än övriga komponenter i systemet. De senaste åren har detta dock ändrats radikalt med lanseringarna av allt kraftfullare grafikkort.

Då både Nvidia och AMD numera har lagt in begränsingar i både hårdvara och drivrutin för belastningsmjukvaror så som Furmark väljer vi istället att använda oss av 3DMark Vantage för att belasta korten. Dessa siffror återspeglar även verkligheten bättre hur korten skulle bete sig under last av ett typiskt spel.

Utan en referenskylare att jämföra med är det svårt att dra djupgående slutsatser runt de båda partnertillverkarnas lösningar. Klart är dock att MSI:s variant är den effektivare av de två, med imponerande låga temperaturer även vid rejäl överklockning. Zotacs modeller klarar sig bra vid standardfrekvenserna, men får problem att hålla temperaturerna nere när spänningen ökas.

Ljudnivåmässigt har både Zotac och MSI lyckats väl. Båda modellerna är tysta vid låg belastning, och bjuder även på relativt låga nivåer med full belastning vid standardfrekvenser. Med grafikkorten överklockade drar MSI det längsta strået, då Zotacs ensamma fläkt måste jobba på rejält för att hålla värmen i schack.