Integrerad grafik: Battlefield 3

Egenskap

Värde

Titel

Battlefield 3

Utvecklare

DICE

Genre

Förstapersonsskjutare

DirectX-version

11.0

Lanseringsdatum

2011-10-28

Systemkrav

  • Intel Core 2 Duo 2,4 GHz eller motsv.

  • Radeon HD 3870/Geforce 8800 GT

  • 2 GB RAM

Testinställningar

Förinställda "Medium", 2xAA (upplösning varierar)

Ett av de mest omtalade spelsläppen de senaste åren är utan tvekan Battlefield 3. Svenska DICE har arbetat hårt och länge med att leverera en mångsidig spelupplevelse, där upp till 64 spelare kan möta varandra på storslagna slagfält. Under huven finns grafikmotorn Frostbite 2, som tar hjälp av de senaste DirectX 11-funktionerna för att ge en upplevelse med uppskruvad grafik och förstörbara miljöer.

Battlefield 3 saknar testverktyg och innehåller endast ett fåtal helt repeterbara sekvenser. För SweClockers test får mjukvaran Fraps hålla koll på bildfrekvensen under enspelaruppdraget "Thunder Run".

Syntetiska testprogram i all ära, men det är i riktiga spel de integrerade grafikprocessorerna verkligen får bekänna färg. I grafiktunga Battlefield 3 är det inte dumt att kunna njuta av vyerna i Full HD, men här räcker inga av testdeltagarna till utan levererar i princip ospelbara bildfrekvenser.

Parhästarna Intel Core i7-4770K och Core i5-4670K hamnar tätt inpå AMD A8-3870K medan AMD A10-5800K leder ligan. Den sistnämnda levererar 25 procent högre medelvärde än den snabbaste Intel Haswell-varianten med HD Graphics 4600.

Vid måttliga 1366 x 768 pixlar är Battlefield 3 med nöd och näppe spelbart. Den inbördes ställningen är mer eller mindre oförändrad och än en gång är det AMD:s grafikdelar som klarar lasten bäst. Det bör dock tilläggas att Haswell presterar 33 procent bättre än motsvarande Ivy Bridge.

Dessa testresultat skiljer sig rejält från syntetiska 3DMark, där Haswells grafikdel visade upp betydligt bättre prestandasiffror. Det väcker misstankar om att Intels nya HD Graphics 4600 inte alls tycker om kantutjämningen som används i verklighetsbaserade speltesterna, precis som föregångarna.