Test: Prestanda vid överklockning

För att sätta överklockningen i perspektiv vill vi givetvis även koppla ett knippe prestandasiffror till de förhöjda klockfrekvenserna. Nedan följer både syntetiska och riktiga speltester samt effektmätning av de överklockade korten.

Likt sin storebror mår Geforce GTX 780 mycket bra av förhöjda klockfrekvenser. När vi mäter upp prestandan i 3DMark Fire Strike kan Nvidias överklockade nykomling utan problem kliva förbi det avsevärt dyrare Geforce GTX Titan med god marginal.

Även i speltesterna är det riktigt trevliga prestandavinster som uppmäts när Geforce GTX 780 överklockas, med upp emot 30 procent bättre prestanda i vissa titlar. I jämförelse med Geforce GTX Titan är de överklockade korten genomgående snabbare, med varierande marginaler.

I känd stil ökar även effektuttaget när grafikkorten överklockas, men en snabb titt på siffrorna avslöjar imponerande små skillnader. Utan spänningshöjning drar ett överklockat Geforce GTX 780 i snitt endast 35 W mer än sitt oklockade dito. Med spänningshöjning är skillnaden något större, men samtidigt handlar det ändå om relativt grova prestandavinster till det överklockade kortet.