Kvalitetsskalning och minnesanvändning

En intressant aspekt är vad olika kvalitetsinställningar har för inverkan på prestandan. För att undersöka det hela närmare körs alla fyra fördefinierade alternativ med Radeon HD 7970 Gigahertz Edition och Geforce GTX 780.

bf4 2013-10-01 17-05-01-46.jpg

Observera att det fortfarande handlar om beta-märkta drivrutiner med ett spel i testfasen. Resultaten behöver inte nödvändigtvis återspeglas i den skarpa versionen av Battlefield 4, då även även nya och förbättrare drivrutiner troligtvis finns tillgängliga. Siffrorna är representativa för aktuella konfigurationer – inte för framtida versioner.

Kvalitetsskalning – AMD Radeon HD 7970 GHz

Först ut är Radeon HD 7970 Gigahertz Edition med den mest påkostade grafikprocessorn från AMD – åtminstone fram tills dess att Radeon R9 290X hittar ut i handeln. Crossfire-lösningen Radeon HD 7990 väljs bort eftersom flera grafikprocessorer vanligtvis inte fungerar särskilt bra med tidiga drivrutiner.

Resultaten påvisar att inställningen Ultra är en svår nöt att knäcka för Radeon HD 7970 Gigaherz Edition i den höga upplösningen. Den som vill hålla 60 FPS bör således skruva ned inställningarna till Medium, även om resultatet i High troligtvis duger till de allra flesta.

När upplösningen trillar ned ett snäpp flyter spelet betydligt bättre. Radeon HD 7970 Gigaherz Edition klarar High utan problem och resultatet i den mycket krävande Ultra är acceptabelt, även om det är en god idé att finjustera inställningarna för att klämma fram ytterligare några bildrutor per sekund.

Kvalitetsskalning – Nvidia Geforce GTX 780

För Nvidias del får Geforce GTX 780 bekänna färg. Modellen är visserligen inte lika snabb som flaggskeppet Titan, men är med tanke på prissättningen ett betydligt rimligare alternativ för flertalet spekulanter. Geforce GTX 690 väljs bort av samma anledning som Radeon HD 7990 – mjukvaran känns ännu inte helt redo.

I hög upplösning är Ultra mer eller mindre uteslutet, åtminstone för den med krav på flyt. High bör fungera utmärkt för det stora flertalet och Medium är valet för den som aldrig vill hamna under guldstandarden 60 FPS.

Med lägre upplösning förändras prestandabilden. Ultra kan bli något av ett gränsfall, men High är däremot det självklara valet för alla som vill spela utan skakig bildfrekvens.

Minnesanvändning

Många av diskussionerna i forumet rör spelets höga krav på videominne. Utvecklarna rekommenderar hela 3 GB, vilket ställer till det för många populära modeller, däribland Geforce GTX 770 och Radeon HD 7870. Det är helt enkelt dags att undersöka situationen.

bf4 2013-10-01 17-06-32-32.jpg

SweClockers passar på att kolla läget i ett par snabba tester. I systemet används Geforce GTX Titan med hela 6 GB videominne, vilket låter spelet sträcka på benen ordentligt.

Minnesanvändningen fångas upp av mjukvaran GPU-Z och bör tas för vad det är – en fingervisning om vad Battlefield 4 faktiskt utnyttjar. Exakt hur spelmotorn hanterar minnet eller hur detta påverkar spelupplevelsen vet vi inte, siffrorna ska därför inte tas på allt för blodigt allvar.

Med den lägre upplösningen ryms alla nivåer utom Ultra under 2 GB. Även det högsta läget klarar sig nästan hela vägen. Endast 200 MB mer kan förmodligen passera obemärkt förbi.

När upplösningen skruvas upp ökar även kraven på mer minne. Ultra landar enligt GPU-Z på hela 2,7 GB, en bra bit över vad till exempel GTX 690 eller GTX 770 kan erbjuda. Det kan också vara förklaringen till att just dessa kort lider av märkbara bildfrekvensfall i jämförelse med grafikkort som kan tillhandahålla mer minne.