Prestanda

Båda spelmössen har använts som primärt pekdon både hemma och på jobbet i ett antal veckors tid, och på så sätt simuleras vardagligt användande. Trots att de är inriktade för spelare ska de kunna användas till vardagliga sysslor, utan att krångla eller vara för obekväma.

Underlagen som har använts under testandet är två stycken tygmattor. Den ena är Logitech G640, medan den andra är Xtrfy XTP1-L4-NiP-LI. Den sistnämnda är smyckad med ett motiv medan motparten har en helt svart yta.

Mousetester 1.5.3

DPI-värde

Trots att flera möss har samma DPI-värde kan rörelseförflyttningen skilja åt mellan modellerna. Med hjälp av Mousetester 1.5.3 mäts DPI-värdet på en sträcka av 10 centimeter för att se den verkliga upplösningen i sensorn.

DPI

Razer Lancehead Wireless

Razer Lancehead TE

400 DPI

398 DPI

416 DPI

1 600 DPI

1 568 DPI

1 647 DPI

3 200 DPI

3 139 DPI

3 293 DPI

16 000 DPI

15 795 DPI

16 750 DPI

Lancehead-modellerna går åt varsitt håll vid mätning av DPI. Den trådlösa enheten är nästintill exakt på korrekta värdet men hamnar efter med en liten marginal, något som är tydligare i högsta upplösningen. Razer Lancehead Tournament Edition hamnar över det valda värdet med cirka fyra procent, men är tillräckligt nära för att ge samma känsla vid användning.

Precision

Lancehead_wireless_400DPI.png
Lancehead_TE_400DPI.png
Lancehead_wireless_3200DPI.png
Lancehead_TE_3200DPI.png

Precisionen är inte helt oväntat bra för båda sensorerna. Den optiska är något mer ojämn än laser, som beror på hur båda är tekniskt utformade. Razer Lancehead Tournament Edition slår i någon form av tak vid 3 200 DPI i testerna, som inte märks av alls vid användandet.

Hastighet

Lancehead_wireless_speed.png
Lancehead_TE_speed.png

Vidare till hastigheten sätter Razer Lancehead Wireless stopp relativt tidigt runt 4 m/s, som enligt utsago ska klara högre hastigheter. För den trådade handlar det om dubbla hastigheten jämfört mot sitt trådlösa syskon, som hamnar runt 8 m/s.

Jitter/Angle Snapping

Lancehead_wireless_Jitter.png
Lancehead_TE_Jitter.png

Vid test av jitter ger båda mössen ett bra intryck, utan angle snapping eller oönskade avvikelser.

Bekymmer med lasersensorn

Razer_error.png

Att Razer valde att utrusta sitt nya flaggskepp, Lancehead Wireless, med Philips Twin-eye-lasersensor är ett konstigt val. På bilden syns rörelserna från både Razer Lancehead Wireless och Lancehead Tournament Edition, som väldigt långsamt rör sig över musmattan. Vid den hastigheten kan inte lasersensorn läsa av rörelser, vilket resulterar i färre punkter.

Utöver det har sensorn vid flera tillfällen helt enkelt slutat registrera rörelser helt och hållet, medan knapparna fortfarande fungerar. När detta inträffar brukar det även följas upp av en hel del angle snapping innan allt går tillbaka till det normala.

Responstid

Sett till latensen hamnar Razer Lancehead Wireless oväntat bättre till än sitt trådade syskon, vilken nästintill delar plats med Logitech G403 Prodigy Wireless. Razer Lancehead Tournament Edition hamnar runt 4,8 ms bakom sitt trådade syskon, vilket placerar den bredvid Steelseries Rival.

Tryckkraft - Razer Lancehead Tournament Edition

Knapp

Kraft

Vänsterknapp

65 gram

Högerknapp

65 gram

Scrollknapp

152 gram

Bakåtknapp (vänster sida)

124 gram

Framåtknapp (vänster sida)

93 gram

Bakåtknapp (höger sida)

115 gram

Framåtknapp (höger sida)

104 gram

Tryckkänsligheten på knapparna är bra balanserade utan att vara för lätta eller för tunga. Höger- och vänsterknappen på redaktionens exemplar kräver lika mycket kraft för att nå aktivering. Samtidigt är det marginellt större variation på alla fyra sidoknappar.

Lift-off-avstånd

Som tidigare nämnt går lift-off-avståndet att ställa in från ett till tio, där ett till tre är under tjockleken på en CD-skiva. Detta har dock mindre betydelse för lasersensorn som anpassar avståndet om det inte skulle nå, som då kan bli högre än önskat.