Montering och sammanfattning

Där storebror Define 7 tog ett steg upp i materialval och kvalitetskänsla på utsidan är detta även fallet med Define 7 Compact, där modellens övergång från plast till metalldetaljer gör att den känns mer påkostad än föregångaren Define C. Detsamma gäller även chassits insida, vilken är genomgående välbyggd med hög kvalitetskänsla samtidigt som den erbjuder utmärkt passform.

fd_define_7_c-36.jpg
fd_define_7_c-37.jpg

Då Define 7 Compact är ett väldigt kompakt miditowerchassi bjuds det av förklarliga skäl på mindre manöverutrymme i huvudkammaren när komponenterna ska ta plats. Detta till trots känns det aldrig direkt trångt inuti modellen, där de olika beståndsdelarna tar plats utan något krångel. Med ett något utökat djup finns det därtill nu möjlighet att montera ännu längre grafikkort än hos Define C.

fd_define_7_c-43.jpg

En av de största anledningarna till att modellen aldrig känns trång att arbeta i är utan tvekan det löstagbara taket, vilket verkligen kommer till sin rätt i ett kompakt chassi som Define 7 Compact. Denna enkla men genialiska finess är enligt undertecknad en riktig game changer för monteringsprocessen, där åtkomligheten på insidan når helt nya nivåer.

fd_define_7_c-39.jpg
fd_define_7_c-40.jpg

Moderkortsplåtens baksida bjuder på förhållandevis gott om utrymme för kabeldragning samtidigt som antalet tillgängliga kardborrband för organisation har utökats ställt mot Define C. De förinstallerade kabelkanalerna i framkant kommer inte riktigt till sin rätt i denna mer kompakta modell, men då de är valfria att använda så är det bara att plocka bort dem om mer utrymme önskas.

fd_define_7_c-41.jpg

Medan det på pappret ser ut att finnas mindre utrymme för nätaggregat inuti Define 7 Compact är så egentligen inte fallet. Med lagringsburen flyttad längst fram i modellen ryms utan problem modeller med djup upp till 180 mm. Sett till hur nätaggregatsmarknaden ser ut i dagsläget ligger dock merparten av enheterna på maximalt 160 mm, vilket innebär att det finns marginaler för en fläkt i framkant.

fd_define_7_c-42.jpg

I de flesta avseenden känns Define 7 Compact som en klar uppgradering över föregångaren Define C, men det finns dock ett undantag. Nykomlingen har ärvt en ganska överdimensionerad lagringsbur som krånglar till det något vid kabeldragningen från nätaggregatet till det främre utrymmet i chassit. Det är absolut ingen katastrof på något sätt, men den nättare buren i Define C gjorde detta arbetet lättare.

Som många kanske kan räkna ut kommer förbättringarna hos Define 7 Compact inte utan en merkostnad, där modellen med härdat glas vi tittar på idag kostar 1 399 kronor – cirka 300 kronor över Define C med härdat glas. Ett prispåslag behöver dock inte nödvändigtvis kännas omotiverat, förutsatt då att nykomlingen erbjuder tillräckligt många förbättringar.

I fallet Define 7 Compact tycker vi faktiskt att det ökade priset är motiverat. Modellen bjuder på en rejält uppgraderad skara USB-portar på utsidan, extremt smidiga sidopaneler, ett ännu mer lättarbetat inre tack vare det löstagbara taket och inte minst ett mer påkostat yttre med mindre plast än tidigare.

Sammanfattningsvis är Fractal Design Define 7 Compact en minst sagt värdig uppföljare till Define C samtidigt som den går in som en av undertecknads absoluta favoritmodeller på marknaden idag. Yttermåtten och expansionsmöjligheterna är verkligen otroligt bra avvägda sett till hur de flesta bygger datorer idag, vilket borde göra modellen till ett populärt val framöver för många nybyggen.

Nu återstår det att se om de nya stommarna i Define 7-serien även stöps om i Meshify-utförande för att tilltala entusiaster som värdesätter högt luftflöde snarare än lägsta möjliga ljudnivå. Lyckas Fractal Design med det har de en riktigt stark chassiuppställning för år 2020.

Fractal Design Define 7 Compact är ett utmärkt och kompakt chassi med ett ytterst lättarbetat inre

Fördelar

  • Utmärkt passform och kvalitetskänsla

  • Smidiga fästen för sidopanelerna

  • Väldigt lättarbetat

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Lättåtkomliga dammfilter

  • Tyst

  • Lätt kabeldragning för storleken...

Nackdelar

  • ...som krånglas till något av lagringsburen

  • Plastiga täckskivor på insidan

Pris vid publicering: 1 399 kronor (härdat glas), 1 249 kronor (stålpanel)