Xtrfy M4 Wireless

Xtrfy_M4_wireless-2.jpg

Egenskaper

Värde

Tillverkare

Xtrfy

Modell

M4 Wireless

Mått

122 × 68 × 39 mm

Vikt (utan kabel)

71 g (70 g för redaktionens testexemplar)

Knappar

6 stycken

Brytare

Kailh

Sensor

Pixart PMW 3370

Känslighet

400–19 000

Uppdateringsfrekvens

125, 500, 1 000 Hz

Svenska Xtrfy träffade verkligen rätt med deras fjärde generations kringutrustning. För spelmössen handlade det om lättviktsdon av den håliga sorten, där M4 var först ut med konceptet för bolaget. Något som saknades av både undertecknad och användare var dock en trådlös variant, vilken nu äntligen finns ute och har nått SweClockers testlabb.

Xtrfy_M4_wireless-4.jpg
Xtrfy_M4_wireless-5.jpg

Xtrfy M4 Wireless är baserad helt på originalet men nu utan krav på kabelanslutning. Det innebär att pekdonet landar i mellanklassen rent storleksmässigt med en ergonomisk form för högerhänta, och tyvärr finns det ingen vänsterorienterad modell. Längst fram syns en USB Type-C-kontakt vilken är till för laddning eller användas som traditionell kabelanslutning.

Xtrfy_M4_wireless-15.jpg
Xtrfy_M4_wireless-14.jpg

Nytt för den här modellen är möjligheten att byta ut den bakre panelen mot en med marginellt annorlunda form, utbytespanelen medföljer i kartongen. Den ena har lite mer av en puckel mot handflatan, medan den andra är plattare. Utöver det går det även att byta ut panelen för huvudknapparna, samtliga utbytbara paneler går att köpa i andra färger direkt från Xtrfy om så önskas.

Xtrfy_M4_wireless-24.jpg
Xtrfy_M4_wireless-14.jpg
Xtrfy_M4_wireless-13.jpg
Xtrfy_M4_wireless-16.jpg
Xtrfy_M4_wireless-15.jpg
Xtrfy_M4_wireless-17.jpg
Xtrfy_M4_wireless-18.jpg
Xtrfy_M4_wireless-19.jpg

Ovansidan av pekdonet bjuder inte på några konstigheter utan består av en traditionell uppsättning knappar. Det innebär två huvudknappar, vänster och höger, ett rullhjul samt en CPI-knapp som för just M4 Wireless även kan göra en del andra sysslor som vi ska återkomma till senare.

Xtrfy_M4_wireless-6.jpg

På pekdonets vänstra sida hittas inget revolutionerande, det består av klassiska sidorknappar vilka är två till antalet. Hela sidan har även fått viktminskningen genom att det är hål på hela panelen, där jag personligen hade föredragit att partiet där tummen landar är heltäckt för bättre grepp.

Xtrfy_M4_wireless-10.jpg

Undersidan är ganska intressant, men alla nya funktioner är samtidigt ganska dolda om man inte vet vad man ska leta efter. Längre bak på pekdonet hittas tre skruvar vilka är till för att lossa bakre panelen på ovansidan, vilket görs med den tillhörande skruvmejseln. Här skulle jag gärna se att skruvarna hålls fast i konstruktionen på något vis för att förhindra att dessa ramlar ut och försvinner på golvet någonstans.

Xtrfy_M4_wireless-12.jpg

När bolaget först visade upp Xtrfy M4 Wireless nämndes det att det går att justera viktbalansen, något som undertecknad först uppfattade som att pekdonet hade en extra vikt inom sig. Vid närmare inspektion så visar det sig vara batteriet som går att dra fram eller bakåt inuti musen, vilket känns betydligt mer självklart och en ganska smart lösning.

Sist men absolut inte minst finns det en hel del inställningsmöjligheter från undersidan av pekdonet. Först ut finns det en egen knappt för att ställa uppdateringsfrekvensen (eng. polling rate) med en tillhörande lysdiod som visar med olika färger visar vilken frekvens som ställs. Uppdateringsfrekvensen går att ställa till 125, 500 och 1 000 Hz vilka representeras av röd, blå respektive grön färg.

Xtrfy_M4_wireless-12.jpg

Under pekdonet finns även ett reglage med fyra olika lägen där det första stänger av musen helt. Resterande funktion kopplas ihop med vad som vanligtvis kallas för DPI-knappen på musens ovansidan, och det är exakt det den gör med reglaget ställt till CPI.

Vid nästa steg går fokus över mot belysningen där knappen nu byter ljuseffekt vid varje tryck. Nu går det även att kombinera förstnämnda knapp med sidoknapparna för att ändra ljusstyrkan. Byt ut sidoknapparna mot höger- och vänsterknapp så finns även möjligheten att justera färg respektive effekthastighet.

Den sista mappar om DPI-knappen till tangentbordsknappen PGDN (Page Down) vilken då är till för att kunna använda till valfri funktion i spel eller program. Som exempel går det att ställa in att granater kastas med knappen PGDN, vilken nu också finns på musen och kan nås via det sättet. Eller om önskas att använda knappen som Push-to-talk.

Xtrfy_M4_wireless-24.jpg

För att ta sig in i pekdonet behövs gliddynorna plockas bort i vanlig ordning, vilket är ganska enkelt med just M4 Wireless. Jag använder vanligtvis en plattmejsel av den mindre storleken för att kunna ta mig under dynan, och just den här gången fastnade inget lim i konstruktionen vilket gör det enklare att återanvända dynorna.

Xtrfy_M4_wireless-20.jpg

Något som Xtrfy alltid har lyckats bra med är väldesignade kretskort som sällan är för stora för sitt eget bästa, och samma tema fortsätter med M4 Wireless. Först och främst är kretskortet i samma färg som resten av pekdonet vilket givetvis är en fin detalj, men även precis så stort som behövs. Här syns även hållaren för batteriet och hur det fäster mot kretskortet.

Xtrfy_M4_wireless-21.jpg
Xtrfy_M4_wireless-22.jpg

Vid en närmare titt på brytarna syns det att huvudknapparna får ta det av enheter från Kailh, medan rullhjulet använder en brytare från Huano och syns tydligt med sin gula accent.

Xtrfy_M4_wireless-26.jpg

När allt har monterats tillbaka igen får vi svar på att det går att återanvända gliddynorna med gott resultat, men det kan ta en liten stund att få alla helt platta igen.

Sist ut är tillbehören som medföljer i kartongen, här hittar vi det självklara i form av kabel och tillhörande dongel och trådlös mottagare. Dessa är också färganpassade till pekdonet så kommer i antingen svart eller vit färg. Utöver det finns även en manual som beskriver alla inställningar som går att göra med M4 Wireless, och sist men inte minst är en extra uppsättning gliddynor.