Titan Serina TTC-G2TZ/A

Den första produkten vi ger oss på i detta test är Serina TTC-G2TZ/A från Titan. Titan känner vi igen från en hel del andra kylningsprodukter och det gör att våra förväntningar på kylprestandan ökade.

Kylaren kommer levererad i en kartong fullspäckad med specifikationer och argument med fördelar. Något som är värt att nämnas är att detta är en Serina av modell TTC-G2TZ/A. Det som är speciellt med denna modell är att den har inbyggd USB 2.0-hub och minneskortläsare. Den något billigare TTC-G2TZ/D erbjuder precis samma kylningsmöjligheter men har inte dessa bonusfunktioner.

Serina TTC-G2TZ/A kommer förpackad tillsammans med en USB-kabel samt en nätadapter. De flesta andra kylningslösningar till bärbara datorer drivs endast med ström från datorns USB-port, just för att vara mer bärbara. Tyvärr kräver denna modell mer kraft på grund av usb-hubben och kortläsaren. Det skall tilläggas att man, om man vill, kan driva fläktarna på endast kraft från USB-kabeln. Detta innebär dock att USB-hubben inte fungerar.

Kylarens ovansida är gjord helt i aluminium och har en mycket fin yta. Hela konstruktionen känns väldigt stabil och ser utan tvekan tuff ut. Aluminiumplattan är helt massiv vilket har både för- och nackdelar. Det ger utan tvekan ett mycket bra intryck och ser mycket bra ut, men hållhaken är att hela kylaren blir ganska tung. Den är helt enkelt inte så smidig, speciellt inte om man vill ta med den tillsammans med datorn.

Om man tittar lite närmare på bilden ser man också de tre små fläktar som utgör luftcirkulationen hos Serina. De är strategiskt placerade då de sitter monterade i tre separata luftkanaler. Alla tre fläktar har olika inblås (från vänster, från höger och underifrån) och kyler på tre olika ställen av datorn. Om detta är ett vinnande koncept återstår att se.

Undersidan består av en heltäckande, silverfärgad plastkonstruktion. Även denna plast är tjock och robust och vi ser inga direkta nackdelar med att ha den i plast. Något vi däremot reagerar på är underredet är just heltäckande. Det finns luftintag på alla fyra sidor men det känns som om man skulle kunna åstadkomma en större luftcirkulation med en mer öppen konstruktion.

Ovan ser vi kylarens högra sida. Här finner vi anslutningar för nätadapter samt USB-kabel. Här finns även de tre USB-portar som USB-hubben tillhandahåller. Något vi på en gång reagerar på är att fläktarna, förutom en av- och på-switch, också har ett steglöst hastighetsreglage. Detta kan vara en trevlig egenskap om man vill reglera fläktarnas ljudnivå.

På Serinas vänstersida hittar vi den inbyggda kortläsaren. Läsaren är av modellen ”All in 1” och har stöd för alla de vanliga kortformaten. Vi ägnade ingen större tid på att mäta upp kortläsarens prestanda, men efter att ha jämfört med två olika USB 2.0-kortläsare kom vi fram till att kylarens inbyggda läsare fungerar precis lika bra som någon annan.