Insidan

Man öppnar Nautilus 500 genom att skruva bort fyra skruvar som sitter under enhetens fötter (vanliga användare bör inte göra detta). Man kan se att vattnet flödar från tank -> pump -> radiator -> CPU-block -> åter till tank. Konstruktionen är enkel och borde vara billig att tillverka.

I skarpa böjar har Corsiar valt att klä slangen med Coolsleeves för att förhindra att slangen med tiden ger vika och drastiskt försämrar flödet i systemet.

Bakom tanken gömmer sig pumpen som är en Laing Delphi DDC. Både Swiftech och Danger Den använder denna pump men säljer den i princip omodifierad under namnen MPC-350 respektive DDC. Ett utförligt test av MPC-350 hittar ni hos systemcooling.com. Tyvärr tycker jag (till skillnad från systemcooling) att pumpen är ganska högljudd vilket delvis kan bero på att den trots den isolerade monteringen ger lite resonans i plasthöljet. Ljudnivån är tyvärr så hög att det inte direkt är någon mening med att ställa fläkthastigheten då pumpen alltid kommer att låta mer mer än fläkten. Synd men sant.

Något som är oroväckande är att kontakterna (de röda på bilden) verkar lite opålitliga. När jag hade monterat ihop enheten igen och skulle sätta på den gick inte pumpen igång. Det visade sig att det räckte med att löst komma åt en av kontakterna för att bryta strömmen och om man petade på den började det fungera igen. Om jag vore den enda med det här problemet hade jag kanske tagit lättare på det men det har visat sig att flera haft samma problem. Kanske har Corsair försökt pressa tillverkningskostnaden lite för mycket. Enheten har fungerat fint sedan dess men jag vet inte om den tål hårdare stötar.

Fläkten är en vanlig 120 mm-fläkt och sitter monterad på ovansidan. Fläkten är tillverkad i Kina av "Vette Corp" vilket är ett företag som är okänt för mig. Min subjektiva bedömning av ljudnivån är att fläkten är ganska högljudd vid 1800 RPM och ganska tyst vid 1200 RPM vilket man kan förvänta sig. En helt vanlig fläkt med andra ord.