ECS AMD690GM-M2

Egenskap

Värde

Styrkretsar

AMD690G och SB600

Storlek

244 x 244 mm (matx)

Revision

1.0A

Bios

RD58D111

Vcore

0,55 V – 1,400 V

Vdimm

1,80 V – 1,95 V

NB-spänning

-

Minnesplatser

2 st. upp till 16 GB ddr2-minne

Minnesfrekvenser

400/533/667/800 MHz

Grafikportar

Vga och dvi

Pcie-portar

1 x 16 kanaler /1 x 1 kanaler

Pci

2

Bussinställningar

200 – 232 MHz

Ide (p-ata)

1

Sata

4 st. portar sata 300 via SB600

Raid (sata)

Nej

Usb 2.0

4 st. anslutningar via SB600 (upp till 10 med konsoler)

IEEE 1394

Nej

Nätverk

1 st. gigabit-lan via Realtek RTL8110SC

Ljud

Realtek ALC883

Programvara

Ingen kommersiell

Cirkapris

575 kronor

ECS har satsat mer än MSI på att användaren skall kunna ändra inställningar, men dessa är långt ifrån i samma klass som man brukar se på moderkort av normal storlek. En klar miss är att man inte kan förändra minnesinställningarna (man kan inte optimera minnesprestandan). För de med riktigt små datorlådor kan det vara bra att uppmärksamma att detta kort är lite större än de övriga i testet.

Anslutningar på i/o-panelen:

  • 2 st. ps/2-portar för tangentbord och mus

  • 4 st. usb 2.0

  • 1 st. dvi-kontakt

  • 1 st. vga-kontakt

  • 1 st. lan-kontakt

  • 6 st. ljudkontakter

ECS har inte utrustat sitt kort lika väl som MSI utan det saknar Firewire och hdmi-kontakt. Istället har man valt att använda en dvi-kontakt och det kan eventuellt tilltala en del konsumenter. Men eftersom hdmi-kontakt var en av de stora nyheterna med AMD690G är detta lite av en besvikelse. Moderkortet finns till lite lägre pris än MSI, men det rör sig inte om en stor skillnad.

Här ser vi i princip samma lösning som hos MSI med en plats för grafikkort, en pcie- och två pci-platser. Även atx-kontakten (12 V) sitter på likvärdigt ställe, vilket inte gör kabeldragningen optimal. Vi hade föredragit att den hade placerats på kanten av moderkortet.

Placeringen av sata-kontakterna är om möjligt ännu sämre placerade än för MSI, men utgången blev densamma. Med ett 8800 GTS-kort blockeras två sata-kontakter. Har man inte ett lika stort och brett grafikkort kanske man klarar sig helt och kan använda alla kontakter.

Här har vi en rätt gammaldags layout med pata-kanal och fdd-kontakt sida vid sida. Sen finner vi atx-kontakten bredvid. En del säger att man inte skall ändra något som fungerar, och för de flesta lär denna lösning passa bra. Att det finns markeringar på moderkortet för två minnesplatser som inte används ger däremot lite dåligt intryck.

Även här har vi liknande layout som MSI och det bör gå utan problem med de flesta kylare. Nu kan man visserligen överklocka kortet (till skillnad från MSI), men inställningsmöjligheterna är trots allt begränsade.

Tillbehör

  • Manual

  • Cd-skiva med drivrutiner och program

  • En sata-kabel

  • En pata-kabel

  • Konsol för att ha en seriellport på baksidan av datorlådan

  • Skyddsplåt för i/o-panelen

Även ECS har sparat in på tillbehör, vilket är väntat på dessa moderkort.