Prestanda

En spännande del av testet är att se hur enheten presterar när det gäller filöverföringar. Vi har valt att mäta prestanda på vanlig fildelning i Windows, usb-portar, ftp-, http- och https-server.

För de flesta användare är en viktig siffra hur enheten presterar i ett vanligt Windowsnätverk. Vi får här fram drygt 23 Mbyte/s, vilket får anses bra för en nätverkshårddisk. När det gäller skrivhastigheten är den inte lika blixtrande snabb. Troligtvis beror det på att diskarna kör x-raid med redundans och får jobba hårt vid skrivning av filer.

Det andra testet innebar att vi kopplade in en vanlig extern usb-hårddisk på usb-porten. Många produkter med stöd för usb-hårddiskar har idag har stora problem med hastigheten. Prestanda i detta test går upp till knappt 16 Mbyte/s. Detta är inte riktigt lika snabbt som hårddiskarna som är monterade i enheten, men ändå fullt godkänt. Skrivhastigheten har sänkts markant jämfört med de interna diskarna. Siffran hamnar på 3,9 Mbyte/s vilket inte är särskilt högt.

Nästa test är på den inbyggda ftp-servern. Prestanda för ftp-protokollet är utmärkt och en läshastighet på nästan 28 Mbyte/s uppnås. Skrivhastigheten hamnar på 6,3 Mbyte per sekund och är lite förvånande då läsresultatet var riktigt högt. Enheten körs i x-raid med redundans som är ganska påfrestande, men det borde gå att få en lika hög siffra som för Windows fildelning här.

Då det även finns en inbyggd webbserver testade vi denna. Servern har stöd för både http och https. Http är okrypterat och https är krypterat och ger därför sämre prestanda, men högre säkerhet. När det gäller http fick vi riktigt bra värde och det finns inget att anmärka på. Https gick slöare och kan inte alls jämföra sig med http. Troligtvis är processorn flaskhalsen när hårda beräkningar för kryptering måste ske.