Överklockning och effektförbrukning

Vid överklockningstesterna testades frekvenserna i Prime 95 och 3dmark06 under en längre tid. Eftersom vi även prestandatestade vårt slutgiltiga resultat så kunde vi även se att systemet var stabilt i de applikationerna.

Bästa resultatet blev 3158 MHz. Som vanligt kan det skilja sig en hel del i överklockningsresultat mellan olika processorer av samma modell men resultaten är märkbart bättre än vad vi fått med Phenom-processorer med B2-stepping. Vi kunde tyvärr inte pröva med högre spänning då moderkortet inte verkade klara av det.

Värdena för elförbrukningen fick vi fram tack vare en elenergimätare. 3DMark06-siffrorna som anges är det högsta som uppmättes under ett vanligt test med standardinställningarna. Viloläge är med enbart Windows XP igång.

Eftersom några processorer användes för att testa flera modeller (genom att ändra multipeln) är många värden i viloläge på samma nivå. Det finns även olika versioner (steppings) inom samma processormodell så värdena kan variera en del. Testerna är främst för att ge en generell uppfattning.

Vi kan se att Phenom har en hög effektförbrukning och skillnaden är mycket tydlig om man ser till Intels senaste modeller som har lägre värden.