Slutsats

NAS-enheterna har utvecklats mycket de senaste två–tre åren. Prestandan på de integrerade kretsarna har ökat rejält och tillverkare som Thecus har gått över till riktigt strömsnål men snabb x86-arkitektur istället för patentskyddad integrerad arkitektur. Samtliga enheter i dagens artikel vänder sig till avancerade hemanvändare och små och mellanstora företag och har en mängd funktioner.

Alla tre enheterna har mycket stabila funktioner för RAID-hantering både genom information genom e-post samt via webbgränssnittet. Det märks att samtliga tillverkare har försökt göra enheterna så enkla som möjligt att hantera. Det känns som att marknaden har mognat lite samtidigt som fler företag inser fördelarna med att ha centraliserad lagring på en NAS till exempel.

Thecus N4100 Pro

Utseendemässigt ser N4100 Pro mycket ut som lillebrodern [article id="6060"]N3200[/article] men den känns definitivt mer robust. Installationen av N4100 Pro var som tidigare Thecus-enheter mycket enkel och gick väldigt smärtfritt. Vi kan utan tvekan kalla installationen helt idiotsäker.

N4100 Pro stödjer en hel del funktioner. Faktum är att vi inte har någon möjlighet att testa alla. Via modulsystemet som vi prisat tidigare kan man dessutom lägga till extra funktioner. Då denna enhet bygger på x86-arkitektur via AMD:s LX800-processor blir det dessutom enklare att konvertera moduler till andra enheter till just N4100 Pro.

Webbgränssnittet bjuder på många kraftfulla funktioner. Ska man klaga på något är det möjligen att den inbyggda FTP-servern inte stödjer SSL/TLS som kryptering. I övrigt har enheten alla funktioner man kan kräva och lite till. Webbgränssnittet är dock lite rörigt och kunde göras dels snyggare men också mer användarvänligt. RAID-hanteringen är helt klanderfri.

Prestandamässigt ligger N4100 Pro ungefär var vi förväntade oss: något under storebrodern [article id="6067"]N5200[/article]. I vissa tester ligger den dock nästan på samma nivå, men speciellt i skrivningstesterna hamnade prestandan något bakom om vad vi förväntade oss. Generellt är dock prestandan god och passar väl för sin prisklass. Den förbrukar dessutom relativt lite energi jämfört med andra enheter.

Fördelar:

  • Låg energiförbrukning

  • Många funktioner

  • Stödjer många RAID-nivåer

Nackdelar:

  • Rörigt webbgränssnitt

Pris: Thecus N4100 Pro kostar cirka 4 800 kronor. Lägsta pris: .

Netgear ReadyNAS NV+

ReadyNAS NV+ är fysiskt den minsta enheten i testet. Luckan på framsidan och själva vaggorna känns rätt plastiga vilket är trist på produkter i denna prisklass. Vi hade också mycket problem med att en av vaggorna fastnade inuti enheten vilket absolut inte skall ske. Bortser man från detta var installationen hyfsat smärtfri. Installationsprogrammet hittar enheten men det gick inte att gå vidare här på grund av att den låg på ett annat IP-subnät. Thecus program kunde trots detta konfigurera enheten och således tycker vi att Netgears program också borde kunna detta.

Webbgränssnittet är enkelt och smidigt på ReadyNAS NV+. Att användare får välja om de vill gå in i de avancerade inställningarna eller starta i guideläge känns helt rätt. Inställningarna på enheten är kraftfulla vare sig det gäller cache av filer som används över CIFS/SMB eller vilka utdelningar som skall finnas tillgängliga över specifika protokoll. Enhetens webbgränssnitt erbjuder även på en filhanterare som kan vara smidigt i vissa situationer.

RAID-hanteringen är rätt enkel precis som de andra enheterna. X-RAID är en intressant teknik som gör det enklare för noviser att hantera enheten och att lägga till nya hårddiskar till den befintliga arrayen till exempel.

Prestandamässigt begränsas ReadyNAS NV+ av sin patentskyddade integrerade plattform från tillverkaren Infrant. 256 megabyte RAM känns också rätt litet på en enhet i denna prisklass. Jämför vi siffrorna med de andra enheterna ligger Netgear rätt mycket efter konkurrensen.

Fördelar:

  • Bra webbgränssnitt

Nackdelar:

  • Dåliga hårddiskvaggor

  • Stödjer inte alla typer av hårddiskar

  • Dålig prestanda

Pris: Netgear ReadyNAS NV+ kostar cirka 4 700 kronor. Lägsta pris:

Qnap TS-509 Pro

TS-509 Pro från Qnap är den största och dyraste enheten i testet. Detta märks direkt när man hanterar den fysiskt – den är robust och stabil. Den har två stycken gigabitnätverkskort, fem USB-portar och även gränssnittet eSATA som erbjuder på mycket bra hastigheter mot externa hårddiskar.

Installationen av hårddiskar är inget problem och tar inte många minuter. Qnaps installationsprogram verkar dock inte kunna konfigurera enheten med vår IP-adress vilket är mycket trist, speciellt för de som inte är så nätverkskunniga. När vi väl kommer in på webbgränssnittet går vi igenom en guide som ställer in det grundläggande vilket kan vara bra.

Ett stort plus för Qnap är att hela gränssnittet och installationsprogrammet för enheten finns på svenska. Detta är mycket trevligt och definitivt något som de andra tillverkarna borde ordna. Likt [article id="6031"]TS-409 Pro[/article] har enheten ett mycket bra och överskådligt webbgränssnitt. Antalet funktioner är som på Thecus N4100 Pro väldigt stort men Qnap har verkligen lyckats med ett bra och användarvänligt men samtidigt kraftfullt webbgränssnitt. En funktion vi saknar är dock iSCSI vilket konkurrenten Thecus N5200 stödjer.

Prestandamässigt är TS-509 Pro verkligen en fullträff. Den spöar samtliga enheter vi har testat tidigare inklusive den tidigare hyllade NAS-servern N5200 från Thecus i nästan samtliga tester. Oavsett hur stora filer vi slängde på enheten att läsa eller skriva så gjorde den det utan några som helst problem. Att överföra en ISO-fil på 4,32 gigabyte på 1,5 minuter är utan någon som helst tvekan väldigt bra.

Fördelar:

  • God prestanda

  • Robust konstruktion

  • eSATA-port

  • Kraftfull FTP-server

  • Svenskt webbgränssnitt

Nackdelar:

  • Tar lång tid att starta upp och stänga av

  • Snabbstartsprogrammet fungerar inte

  • Stödjer ej iSCSI

Pris: Qnap TS-509 Pro kostar cirka 8 500 kronor. Lägsta pris: .