Överklockning och strömförbrukning

Efter mer eller mindre identiska resultat mellan korten i prestandatesterna går vi raskt vidare till överklockningstesterna. Det rör sig i detta fall om en helt vanlig Phenom II X4 810 som har en ursprunglig klockfrekvens på 2,6 GHz. Just detta exemplar var det som användes i vår överklockningsguide för Phenom II tidigare i vår. Vi satte en övre gräns för processorns spänning vid 1,6 V för att resultaten skulle kunna köras utan behov av något mer exotiskt än en bra luftkylare. Då processorn har en låst multipel utfördes överklockningen genom en höjning av referensklockfrekvensen.

Vi trodde till en början att det skulle bli svårt att komma förbi de 3 783 MHz som tidigare uppnåtts med både Gigabytes och Asus-kort. Det fanns dock ytterligare några megahertz att klämma ut ur denna processor. Med DFI-kortet tog vi oss ett snäpp upp på skalan till stabila 3 796 MHz. Men det var MSI:s bidrag som slutligen segrade med en referensklockfrekvens på 293 MHz, vilket resulterade i en klockfrekvens på 3 809 MHz vid 1,55 V.

Strömförbrukning

Beroende på olika tillverkares val av komponenter och design kan strömförbrukningen ibland skilja drastiskt mellan olika moderkort. Vi mätte systemets strömförbrukning vid belastning under en körning av 3DMark Vantage. Strömsparfunktionen Cool'n'Quiet var aktiverad inför mätningarna.

Strömförbrukningen vid belastning var väldigt jämn mellan de olika korten med DFI på toppmarkeringen 359 W. När inte systemet belastades kunde dock större skillnader synas. MSI hade generellt sett lägst förbrukning med endast 158 W utan belastning medan Asus låg dryga 30 W högre.