Slutsats

Intels Atom-processor tog världen med storm och blev en större försäljningssuccé än någon kunde anat. Det som saknades var ordentlig grafikkapacitet, något Nvidias gav sig på att lösa med Ion-konceptet. Asus första Ion-moderkort är en bra implementation av plattformen. Företaget har klämt in rekordmånga USB-portar, bluetooth och en tvåkärnig Atom-processor på mycket liten yta. Kortet känns gediget och välbyggt vilket alltid inger förtroende.

Prestandamässigt ger Asus AT3N7A-I ett blandat intryck, precis som förväntat med Ion-plattformen. Applikationer som kan utnyttja grafikkortets möjligheter fungerar bra samtidigt som de låsta till Atom-processorn snabbt hamnar i bakvattnet. För spelaren märks både grafikkortets och processorns begränsningar tydligt, speciellt när moderna och grafikintensiva titlar rullar igång.

På en front glänser dock AT3N7A-I och Nvidia Ion ordentligt. Som mediaplattform för HD-uppspelning fungerar systemet utmärkt och levererar en fullgod upplevelse trots det lilla formatet. Förutsatt att hårdvaruaccelerationen fungerar som den ska kan kortet utan problem spela upp de allra flesta filmerna, både från hårddisk och skiva.

Kylningsmässigt känner vi att Asus kunde gjort ett betydligt bättre jobb. Den stora kylflänsen är bra i sig, 40 millmimetersfläkten med sitt ihållande oljud får dock underkänt. Några kronor högre prislapp för en omdesignad lösning med större fläkt hade nog snarare lockat än avskräckt eventuella spekulanter.

Sammanfattningsvis är Asus AT3N7A-I ett kompetent mediamoderkort som tyvärr lämnar oss med en bitter eftersmak. Prestandan räcker inte till för vare sig spelande i någon större utsträckning eller avancerade program, något man inte heller ska förvänta sig av en Atom-baserad produkt. Det mest aktuella användningsområdet är istället som bas för en HTPC, ett område som Asus effektivt dödar med en högljudd och irriterande fläkt.

Efter recensionen har det framkommit att Asus uppdaterat fläkten med en tystare modell (3 500 RPM). Svenska distributörer lagerför det uppdaterade moderkortet, men tillverkaren kan inte garantera att samtliga exemplar som hittat ut till svenska återförsäljare är av den tystare varianten.

Fördelar:

  • Strömsnålt

  • Mini-ITX

  • Bluetooth

  • Klarar det mesta i filmväg

Nackdelar:

  • Högljutt

  • Medioker spel- och programprestanda

Asus AT3N7A-I kostar cirka 1 400 kronor (lägsta pris ).