Prestanda

Att testa prestandan på en router är inte helt enkelt eftersom det är mycket som kan påverka resultatet. Det är extra krångligt på dessa mesh-routrar då det sällan är möjligt att styra vilken mesh-enhet som anslutningen ska ske emot. Det går ibland inte ens kan styra en enhet mot 5 GHz-bandet då mesh-nätverket kör med ett enda SSID.

Jag valde att testa Zyxel Multy X som en "vanlig" användare. Detta innebar att jag satte mig på olika ställen med min Macbook Pro och kollad hastigheten utan att försöka tvinga enheten att ansluta till ett specifikt band.

För att minimera påverkan av yttre omständigheter satte jag upp en Iperf3-server på min stationära dator, som sedan anslöts via Ethernet till mitt nätverk och min router. Min Macbook Pro fick agera Iperf3-klient.

Test

Info

Iperf3

Server: iperf3 –s –i 1
Kleint: iperf3 –c <IP Address> –P 4 –i 1 –t 60

Internet

Telia 1 Gbps, runt 800-900 Mbps via kabel

Enheter

Zyxel Multy X, Netgear Orbi AC3000, Asus RT-AC3200 router

Hur jag testade

Varje test kördes 3 gånger á 60 sekunder och ett medelvärde noterades.

Prestanda

För att verifiera att mitt nätverk fungerar bra testade jag att köra Iperf3 med både klient och server ansluten via Ethernet. En extern Iperf3-server, ping.online.net, användes för att verifiera WAN-hastigheten. Även om jag inte nådde upp till 1 Gbps mot den externa servern så får det nog ses som godkänt.

Enhet

Mottagare

Hastighet (Mbps)

Multy X

Lokal server

941

Multy X

ping.online.net

810

Orbi

Lokal server

942

Orbi

ping.online.net

742

Asus 3200

Lokal server

Jag börjar mäta i rummet där min fiber kommer in, arbetsrummet. Som väntat klarar sig alla tre system bra. Vardagsrummet är bredvid rummet med routern och prestandan är även här bra.

Sovrummet är på pappret inte mycket längre bort än vardagsrummet men det sitter en öppen spis i vardagsrummet som är i direkt linje från routern till sovrummet. Det innebär att sovrummet alltid har haft problem med prestandan.

Telefonen har inga problem att fortsätta vara ansluten via 5 GHz här med Asus AC3200 och ger mig godkänd prestanda. Båda mesh-systemet växlar istället över telefonen till 2,4 GHz och prestandan sjunker därefter ordentligt.

Satellitenheten för Zyxel Multy X och Netgear Orbi ställs i gillestugan som är direkt under vardagsrummet. Telefonen ansluter även här via 5 GHz-nätet till både Orbi och Multy X men får hålla tillgodo med 2,4 GHz på Asus AC3200.

Begränsningen med en enda router blir nu ganska uppenbar i ett större hus. Det ser ut som de båda Orbi-satelliterna har en något bättre hastighet mellan sig än Multy X-enheterna.

Garaget är inte bara på en annan våning men även en bit ifrån routern. Det är ett garage byggt i gammal stil (1938) så det har betongvägg och tak med stora stenar inblandat.

Asus RT-AC3200 levererar inte mycket signal till garaget. På båda mesh-nätverken växlas jag till 2,4 GHz och hastigheten är inte hög trots att satelliten sitter 5-6 meter bort från testplatsen i garaget. Troligtvis är det all betong och sten i väggarna som gör det svårt att få bra hastighet här. Ett mesh-nätverk med tre stycken enheter skulle eventuellt kunna lyckas bättre med en satellit precis utanför garaget.

Tillförlitlighet

Bra prestanda är inte mycket värt om nätverket inte är stabilt. Överlag har Zyxel Multy X fungerat bra under testperioden. Under de cirka fyra till fem veckorna som jag haft den hemma har den gått ner en enda gång och då räckte det att starta om routerenheten. Annars har den fungerat utmärkt.

Tillförlitlighet är tyvärr mycket beroende på styrmjukvaran. Netgear har till exempel haft problem med sina senaste versioner av sin mjukvara, där många upplevt att enheter tappar kontakt ofta (jag har som tur var inte upplevt något av det alls). Så även om det ser bra ut just nu kan det vara värt att ta en tur till Zyxels forum för de som funderar på ett köp.