Snabbare mobilnätverk skapar nya möjligheter. Dagens 4G LTE öppnade upp webben på riktigt även för mobila enheter och möjliggjorde bland annat strömmande video i hög kvalitet. Nästa anhalt är 5G som lovar ännu högre hastigheter, men framförallt lägre latens och större möjligheter för operatörerna att hantera många enheter – vilket behövs för exempelvis självkörande fordon och sakernas internet (IoT).

mithras.jpg

Även om 5G är aktuellare än någonsin har de svenska operatörerna ännu inte haft möjlighet att bjuda på de tillgängliga frekvensbanden. Det finns dock ett par 5G-nät tillgängliga, framförallt i storstäderna. Testpiloten Sam @Mithras Ajami plockar fram Samsung Galaxy S20 Ultra 5G och undersöker vad framtidens mobilnät har att erbjuda.

Läs Mithras test av 5G-nätet!

Till vardags arbetar @Mithras passande nog som UX Lead och utvecklar applikationer inom IoT. Med stor nyfikenhet för ny teknik kastar han sig in i 5G-världen med målet att undersöka vad en vanlig användare har för nytta av den femte generationens mobilnätverk genom att kryssa runt i Stockholm och testa bandbredd, latens och användarupplevelse.

5G är något som är otroligt spännande och intressant, även om den just nu inte har några direkta användningsområden eller inflytande på våra liv. Den ökade hastigheten vi har sett i testerna kommer bara klättra uppåt – och med den utlovade minskade latensen till ca 1ms kommer vi få se väldigt häftiga saker hända. Jag tror att 5G kommer att ändra vårt samhälle från grunden upp

Alla utförliga testresultat och slutsatser finns nu att läsa i forumet, inklusive hastighetsmätningar i olika situationer, nedladdning av filer och insatta tankar om framtiden för tekniken. Hoppa in i tråden och passa på att ställa frågor!

Fler tester av Samsung Galaxy S20 Ultra 5G:

samsung-logo.png

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Samsung som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.