Nätaggregat: Corsair CMPSU-650HX 650 W

Ett bra och tillräckligt kraftfullt nätaggregat är viktigt för ett datorsystem av god kaliber. Ett bra riktmärke är att välja ett nätaggregat som har testats av den oberoende organisationen 80 Plus där verkningsgrad och rippel kontrolleras i testmiljö. Givetvis är det även en god idé att se över vilka kablar som erbjuds och huruvida modellen faktiskt får plats i det tilltänkta chassit.

hx650_angled_1.jpg

Till årets sommardator faller valet på Corsair HX650 som har gott om kraft, marginal till uppgraderingar och inte minst modulära kablar för enklare kabeldragning. Modellen är certifierad med 80 Plus Bronze vilket innebär en verkningsgrad strax över 80 procent vid vanlig belastning. Vidare bjuds det på låg ljudnivå tack vare en tyst 120 mm-fläkt och erkänt god kvalitet.

Det är dock ingen idé att gå som katten kring het gröt - Corsair HX650 är egentligen alldeles för kraftfullt till SweClockers sommardator 2012. Valet är gjort med allmänna uppgraderingar, ett halvt tjog hårddiskar, dubbla grafikkort och överklockning i åtanke, och den som inte tänker ge sig ut på några större äventyr kan utan vidare spara en slant.

Exempel på alternativa val

Modell

Lägsta pris

FSP Aurum 500 W

Cooler Master Silent Pro M 500 W

Antec High Current Gamer 520 W

Be Quiet Straight Power E9 580 W

NZXT Hale90 650 W

Den som vet med sig att varken extrem överklockning eller dubbla grafikkort står på menyn och dessutom står ut med fasta kablar kan med fördel spara en slant. I klassen finns bland annat 80 Plus Guld-certifierande FSP Aurum 500 W, vilket innebär rejält med kvalitet för slantarna.

Även i de högre prisklasserna finns det valmöjligheter. Straight Power E9 580 W från tyska Be Quiet ger tillräckligt med kapcitet och 80 Plus Guld, samtidigt som NZXT Hale90 650 W är ett beprövat och tyst alternativ.