Nyheter: 15 minuter Dayz, The Witcher 3

15 minuter med den fristående versionen av DayZ

Egenskap

Värde

Titel

DayZ

Lanseringsdatum

Andra Kvartalet 2013

Spellägen

Flerspelarläge

Utgivare/Utvecklare

Bohemia Interactive/Dayz Team

Genre

FPS/Shooter

DirectX-version

9.0c

Utvecklingen på den fristående versionen av DayZ går framåt med storsteg. Dean "Rocket" Hall fortsätter att låta allmänheten beskåda förbättringarna som gjorts sedan modifikationen på Arma 2, här senast i en 15 minuter lång video.

Först bjuds det på den nya menyn, där fokuset ligger på att se sin senaste karaktär. Utvecklarna påpekar att karaktärerna kommer att förändras med tiden, beroende på hur länge de levt och vad som hänt under tiden. Även inställningar för grafik och ljud har förenklats för att enklare kunna ändras vid behov.

Dean tar till hjälp av kollegan Matt Lightfoot för att demonstrera den nya mekaniken med klädsel, som ska ha en betydande roll i fullversionen av DayZ. Förutom att kläderna ger karaktärerna ett unike utseende, fyller de också en roll i spelet som plats för nödvändigheter. Till exempel berättar utvecklarna att jeansen som karaktärerna hade på sig gav sex små platser att använda, för exempelvis ammunition.

beanz1.jpg

Även den nya mekanismen för hur saker uppstår i världen demonstrerades. Istället för de sedvanliga högarna av ammunition och mat visar utvecklarna hur saker kan vara gömda bakom och under objekt. Någonting som ger en ökad känsla av realism och möjlighet att hitta extra förnödenheter vid en ordentlig genomgång.

Från interiörer till exteriörer och även här har gamla spelvärlden Chernarus fått nyheter i form av ett träsklandskap. Rocket berättar att det är en av flera nyheter som Chernarus kommer att få i framtiden. Samtidigt passar han även på att visa ön Utes, känd från Arma 2, sammanfogad med Chernarus kust.

Den fristående versionen av DayZ är långt från färdigt och kommer att följa den så kallade "Minecraft-modellen", där spelet släpps för allmänheten i en tidig utvecklingsfas. Detta kommer äga rum någon gång under årets andra kvartal.

The Witcher 3 utannonserat

Egenskap

Värde

Titel

The Witcher 3: Wild Hunt

Lanseringsdatum

2014

Spellägen

Enspelarläge

Utgivare/Utvecklare

CD Projekt Red

Genre

RPG/Äventyr

DirectX-version

11.0

Det polska CD Projekt Red som ligger bakom succé-serien The Witcher, släpper ett gäng bilder på den tredje installationen av vad som kommer att vara slutet på trilogin. Utvecklarna menar dock inte att det är slutet på The Witcher-spel, utan att fler kan tänkas komma i framtiden och utspelas i samma universum med nya handling och karaktärer.

Witcher3 12.jpg
Witcher3 10.jpg
Witcher3 6.jpg
Witcher3 7.jpg
Witcher3 2.jpg

Den tredje titeln i serien satsar på att stångas mot stortitlar som Dragon Age och Skyrim. Detta med förbättrade funktioner som inga laddningstider, individuell utveckling som inte kopplas till kapitel och personliga val med olika konsekvenser.

Witcher3 11.jpg
Witcher3 9.jpg
Witcher3 8.jpg
Witcher3 3.jpg
Witcher3 1.jpg

Utvecklarna lovar också den största spelvärlden i RPG-genrens historia, inga fler så kallade "Quick-time" händelser och en uppsjö visuella förbättringar. Företaget menar också på att bilderna som publicerats inte visar allt deras grafikmotor är kapabel till, utan att spelet kommer vara visuellt snyggare när det lanseras någon gång nästa år.

GabeNAbrams.jpg

Gabe Newell och J.J. Abrams diskuterar film

Under DICE-konferensen i veckan tog Valves VD, Gabe Newell, och filmregissören J.J. Abrams scen för att diskutera berättandeformer i filmer och spel. Förutom att ge varandra komplimanger på hur de använt sig av sina respektive medium för att berätta en handling, kom ett oväntad avslöjande.

Abrams som nu tar hand om både filmer som utspelar sig i Star Wars och Star Treks universum uttryckte sitt intresse för att jobba med Gabe i ett spel. Alternativt en film baserad på Portal eller Half-Life-serierna.

Valve har tidigare meddelat att de gärna sett en film baserad på Half-Life, men att förslagen de fått hittills inte har varit tillräckligt bra eller att de fått absurda erbjudanden. Lyckligtvis anses Abrams ha visat att han kan det här med filmskapandet, men om det blir en film eller ej återstår att se.

Facebook vill locka spelentusiaster

Facebook och spel förknippades aldrig med varandra till dess att spel likt Farmville lanserades på det sociala nätverket. Spel på Facebook blev snabbt sin egen kategori och spelföretag nischade sig på denna lukrativa nya marknad som de anser vara framtiden för industrin.

Nu satsar det sociala nätverket på att rikta sig in på den stora skaran entusiaster, de användare som spelar stortitlar som Call of Duty eller Far Cry 3. Företagets spelansvarige Sean Ryan berättar hur spelen de tänker lansera under de kommande kvartalen kommer att definiera vad allmänheten anser om spel på Facebook.

You'll see a whole set of games hitting in the next two quarters in particular and throughout the year that really start to redefine what people think of Facebook games. – There's no question our focus for 2013 much of it will be about becoming a better platform for core gamers and developers who make those games.

Spelen som är under utveckling och ska locka traditionella spelare är bland annat en förstapersonsskjutare från U4ia vid namn Offensive Combat, ett strategispel i form av Stormfall: Age of War från Plarium och ett rollspel från Nway kallat Chronoblade. I veckan lanserades även Worms på Facebook med sedvanliga mikrotransaktioner.

Det återstår att se om dessa spel kan dra in den målgrupp som företaget hoppas på.