Marknaden för tangentbord med mekaniska brytare har under de senaste åren förvandlats till något av en djungel. Allt fler användare har funnit tjusningen med de mer påkostade brytarna, vars känsla och livslängd ofta anses ligga ljusår före billigare alternativ. Detta är givetvis något som även tillverkarna av kringutrustning har snappat upp, vilket har resulterat i myriader av modeller i olika utföranden.

IMG_6607.jpg

Just denna inflation av modeller ger givetvis även slutanvändarna fler valmöjligheter än någonsin. Varesig man är ute efter massa finesser, som exempelvis makroknappar och bakgrundsbelysning, eller helt enkelt vill ha ett riktigt robust och kvalitativt tangentbord, så finns det numera något för alla. Den sistnämnda kategorin huseras av bland annat amerikanska Metadot och japanska Diatec, vars modeller Das Keyboard och Filco Majestouch 2 landar under luppen i testlabbet.

Das Keyboard Model S

Den ursprungliga modellen av Das Keyboard såg dagens ljus 2005 och var ett resultat av Daniel Guermeurs, grundare av det amerikanska mjukvaruföretaget Metadot, strävan efter att öka sin skrivhastighet vid kodande. Grundproblemet var att att han aldrig riktigt lyckats lära sig var de olika tangenterna satt och istället blev tvungen att titta ner på tangentbordet för att hitta rätt tecken.

IMG_6598.jpg

Lösningen på problemet blev ett specialtillverkat tangentbord med helt blanka tangenter, vilket helt enkelt tvingade honom att lära sig att knappa från minnet (så kallad "touch typing"). Guermeur var så pass nöjd med resultatet att han kort därefter började plocka in fler tangentbord och marknadsföra dem som Das Keyboard, vilket på den tiden var ommärkta modeller från Keytronic med blanka tangenter och relativt billiga membranbrytare.

IMG_6603.jpg

Das Keyboard Model S Ultimate

Under åren har modellen genomgått ett antal inkarnationer och begåvats med bland annat en mer avskalad design samt mekaniska brytare. I sin senaste utgåva går tangentbordet under namnet Das Keyboard Ultimate Model S och förutom de blanka tangenterna är det inte mycket som är sig likt från den första versionen.

IMG_6616.jpg

Metadot har gått samma väg som många andra tillverkare och bestyckat Das Keyboard med brytare från tyska Cherry. Just detta exemplar av Ultimate Model S kommer med blåa brytare och går under namnet "Clicky", men modellen finns även med de mer diskreta bruna brytarna och kallas då "Soft Tactile". Värt att nämna är att företaget inte har någon egen tillverkning av tangentbord utan lägger ut denna på välrenommerade taiwanesiska Costar.

IMG_6600.jpg
IMG_6615.jpg

Utöver att vara just ett tangentbord bjuder Model S Ultimate på en inbyggd USB 2.0-hubb med två stycken portar. Denna kopplas in via en separat USB-kontakt medan själva tangentbordet kopplas in via USB eller en medföljande PS/2-adapter. Fördelen med att använda PS/2 visar sig i form av "full n-key rollover", det vill säga att samtliga knappar kan tryckas ned samtidigt och registreras. Via USB får man istället nöja sig med totalt sex knappar nedtryckta samtidigt.

IMG_6604.jpg

Das Keyboard Model S Professional

För den som absolut inte klarar av helt blanka tangenter tillhandahåller även Metadot en version av tangentbordet de kallar Das Keyboard Model S Professional med utskrivna tecken på tangenterna. Bortsett från markeringarna bjuder även modellen på en serie mediaknappar på den översta tangentraden, för att exempelvis justera volymen eller navigera i spellistan.

IMG_6609.jpg

Model S Professional kommer likt Ultimate med antingen blåa, eller som i vårt fall med bruna Cherry MX-brytare. Numera kan även den som önskar få modellen med röda brytare och då under namnet "Quiet". Det bör dock nämnas att Professional inte tillverkas av Costar utan istället av en okänd aktör i Kina. Detta tillför vissa kvalitetsskillnader som vi kommer att gå in på närmare i slutsatsen.

Filco Majestouch 2

Det japanska företaget Diatec slog upp portarna för över tjugo år sedan och saluför en rad olika tangentbord under varumärket Filco. Den mest välkända serien, Majestouch, introducerades redan 2004 tillsammans med mekaniska brytare från Cherry. Genombrottet för modellen kom dock ett antal år senare i samband med att koreanska e-sportare började använda tangentborden i Star Craft-turneringar.

IMG_6605.jpg

Filco Majestouch 2 är den senaste fullstora plattformen från Diatec och introducerades för första gången 2011. Serien har sedan lanseringen byggts på med fler modeller och har på senare tid även gjorts tillgänglig för på den svenska marknaden. Då Diatec inte har någon egen fabrik tillverkas tangentborden, likt Das Keyboard Model S Ultimate, av taiwaneiska Costar.

IMG_6617.jpg

Exemplaret som landat i testlabbet är bestyckat med bruna Cherry MX-brytare, men Majestouch 2 kan även fås med blåa, svarta eller röda brytare. Bortsett från olika brytare går det även att köpa modellen som "tenkeyless", det vill säga utan numpad-sektionen, samt i en version som heter "Ninja" där trycket på tangenterna har flyttats till framsidan.

IMG_6613.jpg

I övrigt bjuder inte Majestouch 2 på någon ytterligare funktionalitet, utan är kort och gott ett tangentbord helt utan utsvävningar. Modellen kopplas in via en enskild USB-kontakt eller via en medföljande PS/2-adapter. Precis som hos Das Keyboard gäller "full n-key rollover" via PS/2 och "6-key rollover" via USB.

Intryck och reflektioner

Vi är inte bortskämda med att få långtidstesta produkter här på SweClockers, men denna gång är det faktiskt annorlunda. Under en period på cirka tre månader har undertecknad haft möjlighet att prova på de tre modellerna som täcks i denna artikel och har därför kunnat använda dem kontinuerligt i det dagliga arbetat på kontoret. Det bör dock nämnas att de följande reflektionerna oundvikligen färgas av personliga preferenser som inte är applicerbara på alla användare.

Om en favorit skulle utses bland de tre modellerna skulle valet utan tvekan falla på Filco Majestouch 2. Modellen känns verkligen extremt gedigen och välbyggd, samtidigt som den bjuder på ett snyggt och avskalat yttre. Det gillas även starkt att serien kommer med flera olika brytare samt i "tenkeyless"-utförande för den som gillar mer kompakta tangentbord.

IMG_6612.jpg

Bland nackdelarna tycker vi att en mer påkostad tryckmetod för markeringarna på tangenterna kunde ha använts. Det finns dessvärre en risk för att dessa nöts bort med tiden, vilket känns orimligt på ett tangentbord för 1 500 kr. Vidare märks det att man har blivit bortskämd med USB-portar på tangentbordet, då dessa verkligen saknades när vi använde Filco Majestouch 2.

Das Keyboard Model S Ultimate var även det ett trevligt tangentbord som dessutom kom med vår eftersökta USB-hubb. Modellens blanka tangenter kommer säkerligen att driva vissa till vansinne, men med lite tålamod finns det faktiskt potential att öka sin skrivhastighet. Byggkvaliteten hos modellen var även den hög, om än något plastigare än hos Filco Majestouch 2.

IMG_6611.jpg

Just plastigheten var nog vårt största problem med Das Keyboard Model S Ultimate. Även om själva stommen kändes relativt gedigen så förstördes allt av modellens högblanka finish på ovansidan som drog åt sig både smuts och fingeravtryck. Detta gav modellen ett extremt billigt intryck och kändes opassande på ett tangentbord som fingras på varje dag – medföljande putsduk till trots.

Sist men inte minst har vi Das Keyboard Model S, som lämnar oss med väldigt blandade känslor. Modellen känns helt enkelt inte lika gedigen som Model S Ultimate, vilket utan tvekan är ett resultat av fabriksbytet Metadot har gjort med just detta tangentbord. Det är inte ett katastrofalt kvalitetsintryck som presenteras, men man bör vara medveten om att det inte rör sig om ett tangentbord i samma nivå som Costar-byggda Model S Ultimate och Filco Majestouch 2.

IMG_6610.jpg

Stabilisator från Cherry (Model S Professional)

IMG_6614.jpg

Stabilisator från Costar (Majestouch 2)

Bytet av fabrik påverkar även vissa andra parametrar som inte nödvändigtvis har med kvalitet att göra. Där både Das Keyboard Model S Ultimate och Filco Majestouch 2 är bestyckade med stabilisatorer från Costar, använder istället Das Keyboard Model S Professional stabilisatorer från Cherry. Detta är som sagt inget negativt rent kvalitetsmässigt, men då det är ganska stor skillnad i känsla mellan olika stabilisatorer så kändes det värt att belysa.

Med detta sagt hoppas vi att denna snabbtitt har givit er en insyn i några av de för- och nackdelarna som finns hos dessa tre tangentbord. Då det i grund och botten handlar om väldigt dyra modeller rekommenderar vi i vanlig ordning att man om möjligt provar på tangentborden innan köp i en butik eller hos en vän. I slutändan är just tangentbord en oerhört individuell upplevelse och bör därför bedömas utifrån sina egna preferenser.

För mer information om tangentbord med mekaniska brytare bistår medlemmen Niklas Huhtalas med en alldeles utmärkt guide i SweClockers forum.