Den försenade övergången till 14 nanometer inleds med arkitekturen Broadwell, som dyker upp till bärbara datorer i slutet av året och för stationära datorer under 2015. Broadwell är en krympning av dagens Haswell och inbegriper framförallt entusiastinriktade modeller i K-serien med den påkostade grafikdelen Iris Pro. Vidareutvecklade Skylake ska samtidigt användas för de lägre prestandaklasserna.

Just kompatibiliteten med kommande Broadwell framförs som ett av huvudnumren med den nya styrkretsen Intel Z97, som lanserades i samband med introduktionen av processorfamiljen Haswell Refresh. Även äldre moderkort med styrkretsen Z87 innehåller sockel LGA 1150 och fungerar med nya Haswell Refresh.

Nu uppger källor till SweClockers att kommande Broadwell inte fungerar med äldre styrkretsar i Intel 8-serien, detta trots att även denna processorfamilj använder samma sockel LGA 1150. Några tekniska hinder är det inte tal om, istället sägs det handla om en konstgjord begränsning, av allt att döma för att sälja fler styrkretsar i den nya 9-serien.

Beslutet är dock inte skrivet i sten. Även om Intel har sista ordet i frågan vill moderkortstillverkare kunna tillhandahålla kompatibilitet för så många processormodeller som möjligt och arbetar nu för att få större svängrum att själva öppna upp för Broadwell även på moderkort med styrkretsar i 8-serien.