Vid lanseringen av den ursprungliga Shield förklarade Nvidias vd Jen-Hsun Huang att det inte var något skott från höften utan en del av en medveten strategi för att hitta en egen nisch på konsolmarknaden. Tanken är att spelmaskinen ska hänga med i utvecklingen och hålla jämna steg med systemkretsen Tegra, vilket innebär att det börjar dra ihop sig inför nästa generation.

Nu rapporterar Engadget att vad som kallas för Shield Tablet dykt upp i en lista över enheter som nyligen certifierats för användning i mobilnät. Det är dock inte första gången det talas om en gaminginriktad surfplatta från Nvidia. För ett litet tag sedan avslöjades Nvidia "Mocha", vilket mycket väl kan vara kodnamnet för nykomlingen. Referenser till Shield Tablet har dessutom upptäckts på Nvidias webbplats.

Hårdvarumässigt tros Shield Tablet vara mer eller mindre identisk med Xiaomi Mii Pad, den första surfplattan med Nvidias senaste systemkrets. Den sistnämnda huserar i storleksklassen 7,9 tum med 2 048 x 1 536 pixlar. Plattformen är Tegra K1 med 4 processorkärnor och 192 CUDA-kärnor enligt arkitekturen Kepler, som ackompanjeras av 2 GB primärminne och 16 GB lagring.

För gaminganpassningen finns ett antal tänkbara möjligheter. Nvidia kan kombinera den surfplattan med en fristående handkontroll, alternativt göra någon slags dockningsbar variant likt Razer Edge. Att mycket handlar om att kunna strömma PC-spel från en Geforce-utrustad gamingdator kan även det tänkas påverka formgivningen.

Nvidia väntas presentera den nya generationen Shield i augusti. Denna gång kommer spelmaskinen även till Sverige och Europa.