Assassin's Creed: Unity hann inte ens lanseras innan kontroverserna startade. Först framgick att spelet skulle få 900p-upplösning och 30 fps på senaste generationens spelkonsoler, varpå högt uppsatta på Ubisoft försvarade det sistnämnda med att det skulle ge en mer filmisk känsla och bättre upplevelse.

Det hela blev inte bättre av att Ubisoft senare släppte rekordhöga systemkrav för PC/Windows, där minst ett Geforce GTX 780 eller Radeon R9 290X krävs för att nå upp till rekommendationerna. Det här fick många att att dra slutsatsen att en av höstens stora speltitlar skulle bli en dålig portning till PC-plattformen.

Under gårdagen släpptes spelet och medan många är rörande överens om att det är visuellt tilltalande, är problemen många. Förutom uppenbara grafikfel, saknade texturer och bitvis riktigt låg bildfrekvens även med hårdvara i toppklassen, lider spelet av stabilitetsproblem som krascher och blåskärmar. Nämnvärt är att även konsolversionerna ofta dyker en bra bit under spikade 30 fps.

Hur allvarliga allehanda problem är verkar variera mellan hårdvarukonfigurationer. Ubisoft har visserligen bekräftat att spelet lider av grafikproblem, men pekar finger specifikt mot AMD-grafikkort och även processorer, detta trots att användare med hårdvara från både Intel och Nvidia även rapporterar om problem.

Mycket talar även för att Ubisoft var medvetna om att Assassin's Creed: Unity var i behov av ytterligare optimeringar innan lansering och att försök gjorts att mörka detta. Utvecklaren satte nämligen embargot för spelmedia 12 timmar efter att spelet blev tillgängligt, vilket gjorde att många vädrade plånboken innan de hade chansen att läsa recensionerna och inte minst om alla problem.

Det är inte enbart PC- och konsolspelare som tycker till om den senaste stortiteln. Traditionellt brukar spelutvecklares aktie klättra efter ett lyckat storsläpp, men Bright Side of News noterar att Ubisofts dök med över nio procent inte långt efter att lanseringen av Assassin's Creed: Unity.