Processormakaren AMD bjuder upp med förhållandevis få nyheter under 2015 och siktar istället på flera stora lanseringar nästa år. Under bolagets första Financial Analyst Day på tre år ger AMD en övergripande inblick i vad som komma skall, med allt från prestandaorienterade stationära till strömsnåla bärbara datorer.

Först och kanske mest efterlängtat är en helt ny FX-serie, vilken ersätter Vishera som släpptes hösten 2012. Den nya processorfamiljen går enligt tidigare uppgifter under kodnamnet Summit Ridge och kommer baseras på arkitekturen Zen.

Under denna återfinns en ny generation APU-kretsar, processorer med integrerade grafikdelar, som tros gå under kodnamn Bristol Ridge. Intressant är att AMD inte uttryckligen skriver att den nya generationen får Zen-kärnor, vilket eventuellt kan innebära att arkitekturen Excavator i Carrizo används en sista gång.

Intressant är också att AMD genomfört en namnändring för den nya sockel som kommer delas av båda processorfamiljer. Istället för FM3 kallas den för AM4, men därutöver framgår inga närmare detaljer. Sannolikt är dock att både FX-serien och A-serien har integrerad nordbrygga med tillhörande PCI Express-bussar, medan sydbryggan troligtvis förblir en separat krets på moderkortet.

AMD slår även ett slag för APU:er genom att prata om hur det sett ut hittills. Fram till nu har samtliga, Llano, Trinity, Richland, Kaveri och Carrizo, utvecklats med bärbara datorer i första rummet. Detta har lett till att energieffektiviteten inte är lika bra på den stationära sidan och att grafikprestandan ofta inte räcker till för spel.

Det här hävdar AMD att det blir ändring på framöver. Utan att gå in på närmare detaljer avslöjas att det ska finnas högpresterande lösningar inom APU-segmentet på den stationära sidan som även räcker till för exempelvis spelande. Det skulle kunna betyda att AMD förbereder prestandaorienterade varianter särskilt avsedda stationära datorer, istället för överklockade mobilkretsar.