Att många länder ännu kämpar med utbyggnaden av 4G/LTE såväl som åldrande 3G hindrar inte industrin från att arbeta för fullt på nästa stora teknikkliv. Samsung var tidigt ute med att utannonsera 5G och avsikten för en lansering 2020, ett årtal som blivit målet för en global kommersialisering.

Nu tar tekniken ytterligare ett kliv i riktningen mot att bli en färdigställd standard. Under ett möte i San Diego har International Telecommunication Union (ITU) beslutat att det tekniska namnet för 5G blir IMT-2020, som således efterträder IMT-Advanced (4G) och IMT-2000 (3G).

Organet lägger även grunden för förväntningarna på 5G-nätet. Först och främst måste ett nätverk klara överföringar på upp till 20 gigabit per sekund (Gbps) för att få kallas 5G. Hastigheten skulle innebära att en användare kan ladda ned en film i 4K UHD på så lite som 10 sekunder.

En stor skillnad med 5G mot tidigare är att den även är tänkt för kategorier som sakernas internet (eng. Internet of Things) och att kunna användas för exempelvis självkörande bilar. Det här ställer höga krav på uppkopplingen, varför en 5G-mast måste kunna leverera i snitt mer än 100 megabit per sekund till mer än en miljon enheter inom en radie om en kilometer.

En annan nyhet är att den första provlanseringen av 5G flyttas fram. Tidigare har Huawei och Megafon aviserat att de tänkt sjösätta tekniken under sommaren på Fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Nu tänker istället KT Corp, en av Sydkoreas största teleoperatörer, demonstrera 5G redan under de olympiska vinterspelen 2018, som går av stapeln den 9 februari i Pyeongchang, Sydkorea.

Oavsett vem som blir först till kvarn dröjer kommersialisering av tekniken ytterligare två år. I Sverige har redan Telia och Ericsson i enad trupp gått ut med att det första 5G-nätet i landet kommer någon gång under 2020.

Källa: Koreatimes.