I september fälldes Cooler Master för att ha inskränkt på Aseteks patent för slutna vattenkylare med serierna Seidon, Nepton och Glacer. Resultatet blev ett säljstopp i USA och omfattande skadestånd, någonting som nu kan komma att sträcka sig till bolagets partner.

Nu meddelar Asetek att bolaget skickat en uppmaning (eng. cease and desist) om säljstopp till AMD och Gigabyte, vilka säljer grafikkort med slutna vattenkylare från Cooler Master och som baseras på numera säljstoppade Seidon 120M. Vad det innebär är att bolaget hotar vidta rättsliga åtgärder om de berörda modellerna inte plockas bort från butikshyllor i USA.

Från AMD:s sida berörs flaggskeppet Radeon R9 Fury X, som enbart säljs i sitt referensutförande med vattenkylare från Cooler Master. Med andra ord skulle ett säljstopp innebära att grafikkortet försvinner helt och hållet, om AMD inte väljer att låta partnertillverkare göra egna designer av kortet likt med R9 Fury. För Gigabytes del berörs nylanserade Geforce GTX 980 Waterforce.

Huruvida detta kommer påverka AMD och Gigabyte i praktiken, samt om det blir ett säljstopp eller ej, är det för tidigt att svara på. I ett uttalande till Gamersnexus är dock Asetek tydliga med att bolaget inte planerar att erbjuda Cooler Master ett licensavtal för de patent som berörs. Sannolikt är dock att Aseteks uppmaning och eventuella rättsliga åtgärder inte får någon effekt utanför USA.