Batterierna i bärbara och mobila enheter bygger alla på en gemensam teknisk bas, nämligen litiumjoner. Dessa har med åren ökat i kapacitet, men inte tillräckligt för att hänga med i samma rasande utvecklingstakt som de alltmer potenta kretsarna i mobila enheter.

Detta har lett till att processortillverkare tvingats utveckla allt mer energieffektiva lösningar och att systemintegratörer i vissa fall ackompanjerar dessa med större batterier. Nu rapporterar Nikkei att Sony utvecklat en ny batterilösning som ska ge uppåt 40 procent bättre kapacitet jämfört mot dagens litiumjon-lösningar, och detta dessutom i något mer kompakta format än dagens batterier.

Dagens batterier bygger på ett koncept där joner flyttar från en positiv till en negativ pol och tillbaka genom en ledande lösning – elektrolyt. De flesta batterier använder elektroder baserade på litium och kobolt, nyheten från Sony är att dessa byts ut mot svavel. Rapporten pekar på att tidigare försök med svavelbaserade elektroder misslyckats då de brutits ned över tid, ett problem Sony nu lyckats åtgärda.

Nu inleds processen med att säkerställa att tekniken är så hållbar och säker att den kan används kommersiellt, något Sony hoppas ska bli verklighet runt år 2020.