År 2016 markerar det största året på länge för AMD, som lägger sitt hopp till att grafikarkitekturen Polaris och processorarkitekturen Zen lyckas. Lanseringarna av dessa ligger dock en bit bort i tiden och fram till dess fortsätter AMD att tappa på intäktssidan och göra nya förluster.

Q1 2016

Q4 2015

Q1 2015

Intäkter

$832 miljoner

$958 miljoner

$1,03 miljarder

Rörelseresultat

-$68 miljoner

-$49 miljoner

-$137 miljoner

Nettovinst

-$109 miljoner

-$102 miljoner

-$180 miljoner

Bruttomarginal

32%

30%

23%

För årets första kvartal tappar AMD och gjorde intäkter på 832 miljoner dollar, en nedgång från 1,03 miljarder för föregående år. Positivt är att AMD lyckats lyfta sin bruttomarginal till 32 procent från rekordlåga 23 procent förra året. Resultatet är dock en nettoförlust på 109 miljoner dollar.

Divisionen Computing and Graphics, som innefattar processorer, styrkretsar och grafikkort, är åter orsaken till bolagets negativa resultat. Kategorin för det kvartalet drog in 460 miljoner och förlusten är 70 miljoner. Det här beror enligt AMD till stor del på tappad försäljning av processorer för bärbara datorer.

Den del av bolaget som går bra är Enterprise, Embedded and Semi-Custom, där processorer för spelkonsolerna Playstation 4 och Xbox One ingår. Till följd av att AMD inte haft julhandeln att luta sig mot sjönk intäkterna till 372 miljoner, ned från 488 miljoner Q4 2015, men gjorde fortfarande en smärre vinst på 16 miljoner.

Nedgången är i stort säsongsbetonad och AMD räknar med en skarp uppgång på intäktssidan med 15 procent (plus-minus 3 procent) för andra kvartalet, och räknar med att göra vinst under årets andra hälft.

AMD ingår kinesiskt partnerskap värt 293 miljoner dollar

Samtidigt som AMD presenterade sin kvartalsrapport gick bolaget ut med att de ingått ett nytt partnerskap med det kinesiskt statligt ägda investeringsbolaget Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment Company (THATIC), för att utveckla skräddarsydda processorer för den kinesiska servermarknaden.

I korthet innebär samarbetet att AMD kommer licensiera ut intellektuell egendom för sina x86-processorer, där det sannolikt handlar om arkitekturen Zen. Detta ska utgöra grunden för skräddarsydda kretsar, med komponenter särskilt anpassade den kinesiska regeringens ändamål.

Partnerskapet är värt 293 miljoner för AMD, som därutöver även kommer att ta ut en licensavgift för varje såld processor.