Till slutet av året är det dags för AMD att sjösätta arkitekturen Zen som efter fem år tar vid efter Bulldozer, vilken lagt grunden för samtliga av bolagets processorer fram till idag. Det handlar om en helt ny design med löfte om markant förhöjd prestanda och energieffektivitet.

Under AMD:s senaste samtal med investerare släpptes ytterligare smådetaljer om Zen, däribland en bild på icke utskurna kretsar från en kiselplatta (eng. wafer). Denna har dissekerats av den välkända CPU-entusiasten Matthias "Dresdenboy" Waldhauer, som visar att layouten är uppdelade i två delar om fyra kärnor vardera med tillhörande L3-cacheminne.

Utöver att tala om förbättrad energieffektivitet genom användning av 14 nanometer med 3D-transistorer "FinFET" har AMD två prestandadiagram. I den första gör de gällande att Summit Ridge som är Zen med åtta kärnor dubblerar prestandan mot Orochi, som är kodnamn för 2011-års FX-serie där toppmodellen heter FX-8150 och har åtta Bulldozer-kärnor fördelade i fyra kluster om två kärnor vardera.

Det här uppnås dels genom en förbättring i instruktioner per klockcykel (IPC), men också att varje kärna får stöd för Simultaneous Multithreading. Tekniken används sedan länge av Intel och marknadsförs som Hyperthreading, där varje kärna har förmågan att exekvera två samtida trådar.

En åttakärnig Zen-processor som sannolikt används i jämförelsen mot Orochi har således stöd för 16 stycken samtida trådar – samma som för Intels nuvarande flaggskepp Core i7-5960X för LGA 2011-3.