När partnertillverkare släpper egna skräddarsydda varianter av grafikkort från såväl AMD som Nvidia är det mer vanligt än ovanligt att dessa är fabriksöverklockade. För recensenter väljer dock enstaka att ta detta ett steg längre, genom att skicka exemplar med särskilda BIOS som lyfter klockfrekvenserna ett snäpp extra.

Det här är någonting som pågått sedan ett par generationer tillbaka och i och med lanseringen av Nvidia Geforce GTX 1080 uppmärksammas det på nytt. Rapporten kommer från Techpowerup, som skriver att både Asus och MSI skickat grafikkort med högre klockfrekvenser ur kartong än vad konsumenter får.

Vad det handlar om är att de via särskilda BIOS för media ser till att ett OC-läge, som normalt måste aktiveras manuellt i respektive bolags mjukvara, är det förvalda. Från MSI:s sida ligger kortet på 1 708/1 847 MHz vid base/boost och GDDR5X-minnet på 10 108 MHz, motsvarande ökningar på cirka 1,5 respektive 1,0 procent mot det för konsumenter förvalda läget Gaming Mode.

Beslutet motiveras av att "alla konsumenter" ändå använder bolagets mjukvara och OC-läget och att de vill underlätta för recensenter, som således kan komma att "glömma" aktivera detta. Enligt rapporten har även Asus börjat göra samma sak i och med lanseringen av Geforce GTX 1000-serien.

Gällande Asus är det någonting som bekräftats av SweClockers som har bolagets Geforce GTX 1080 Strix Gaming i testlabbet. I samtal med bolagets representant i Norden framgår att Asus resonemang är detsamma som MSI:s – bolaget förväntar sig att alla konsumenter installerar GPU Tweak II och aktiverar "OC mode".

SweClockers testar med rätt klockfrekvenser

I samband med testet av MSI Geforce GTX 780 Ti Gaming uppmärksammades beteendet från MSI av SweClockers, som vid tillfället inte kunde verifiera huruvida OC-läget var det förinställda för konsumenter eller ej. Samma sak upprepades vid lanseringen av Geforce GTX 970, där redaktionen med mer konkret information konfronterade MSI och har efter det fått grafikkort utan mediaanpassade BIOS.

Vad gäller andra aktörer kontrollerar testlabbet alltid att allt står rätt till med alla grafikkort och att de testas med rätt klockfrekvenser, det vill säga de konsumenter kan vänta sig direkt ur kartong.