Trots att 4G-tekniken utvecklades huvudsakligen i EU var det i USA och Sydkorea som tekniken rullade ut på bred front. Då EU var ledande gällande 3G-generationen var detta något av ett misslyckande för regionen. Samtliga iblandade aktörer är därför piskade att inte upprepa samma misstag med 5G-generationen, och centralt i satsningen är 700 MHz-bandet.

Tidigare i år presenterade EU ett förslag om att frekvensutrymme i 700 MHz-bandet ska göras tillgängligt för 5G-teknik senast år 2020. Detta frekvensband används i dagsläget bland annat till digital-TV, något som enligt förslaget skulle få flytta en annan frekvens. Fördelen med frekvensen är att den erbjuder täckning över stora ytor men med begränsade hastigheter, en begränsning som med 5G-generationens teknik ska mildras.

Svenska Post & Telestyrelsen (PTS) har beslutat att överlämningen av frekvensbandet skulle ske redan den 1 april 2017 i Sverige och inledde även en auktion om tillgängligt utrymme, men auktionen avslutades då utrymmet skulle fortsatt användas till digitalt marksänd TV till och med den 31 maj 2018.

Den preliminära planen för utrullning av 700 MHz-bandet blev informellt accepterad av EU-parlamentets kommitté för industri, forskning och energifrågor i november. EU väntas formellt godkänna avtalet i början av 2017 och samtliga medlemsländer ska då följa detta, med undantag för större konflikter inom eller mellan länderna.

Andrus Ansip som leder Digital Single Market, en avdelning inom EU som hanterar digital marknadsföring, e-handel och telekommunikation, uttalar sig följande om det preliminära beslutet.

Better spectrum coordination is vital to provide higher quality Internet to all Europeans. It paves the way for 5G, the next generation of communication networks, and the Internet of Things. We made a first step today with a joint approach to use the 700 MHz band in the EU.

Utöver Sverige är Storbritannien en av medlemmarna som har presenterat en plan för utrullningen. Den brittiska telekom-myndigheten Ofcom har meddelat att 700 Mhz-bandet ska göras tillgängligt för 5G under sent 2018 eller tidigt 2019. Värt att nämna är att Storbritannien sannolikt har lämnat EU efter den så kallade Brexit-folkomröstningen när denna övergång träder i kraft.

Om du vill veta mer om hur 5G fungerar, vad det ska tillföra och hur det förhåller sig till 4G-generationen kan du läsa SweClockers stora genomgång.