Under förra året förutspådde många att 2016 skulle bli året då virtuell och förstärkt verklighet slog igenom på riktigt. Många företag började se möjligheterna i tekniken och bland annat HTC, Sony och Oculus lanserade sina lösningar med tillhörande ekosystem. Än har dock inte tekniken tagit fart på så sätt som många hoppats och det finns fortfarande många hinder att ta sig förbi.

Enligt uppgifter från branschtidningen Digitimes kommer det ske en kraftig ökning när det kommer till försäljning av VR- och AR-headset under de närmsta fem åren. Analysföretaget IDC förutspår att försäljningen av VR-headset kommer nå upp till 61 miljoner enheter år 2020, jämfört med cirka 10 miljoner år 2016.

Augmented reality, eller förstärkt verklighet, är dock enligt IDC ännu i sin linda och har en lång väg kvar att gå innan det når ut. Enligt prognosen kommer tillväxten i denna kategori vara ännu större tack vare framgångar i tillverkning och att fler aktörer ger sig in på marknaden. Under 2016 såldes cirka 100 000 AR-enheter och de förutspår att denna siffra kommer öka till 15 miljoner år 2020.

Trots låg försäljning av AR-enheter menar de att 2016 varit ett stort år för kategorin, inte minst tack vare mobilspelet Pokémon Go som visade många användare hur tekniken kan användas för att förhöja spelupplevelser. De nämner även det faktum att Microsoft börjat skicka ut sitt AR-headset Hololens till utvecklare, vilket gjort att tekniken börjat komma igång på allvar.