När AMD tillkännagav och senare lanserade sin senaste arkitektur Polaris, fjärde generationens Graphics Core Next (GCN), var bolaget tydlig med att den endast skulle bestå av två grafikkretsar. Den ena är Polaris 10 som används i Radeon RX 480 och RX 470, medan den andra är instegsvarianten Polaris 11 för RX 460.

Trots detta kan en tredje krets i Polaris-familjen vara på ingång. I koden för AMD:s senaste Linux-drivrutiner återfinns sex PCI ID-slingor, 0x6980, 0x6981, 0x6985, 0x6986, 0x6987 och 0x699F, vilka används av drivrutinerna för att identifiera olika grafikkort.

Samtliga beskrivs med det hitintills okända kretsnamnet Polaris 12. Då värdet är högre än Polaris 11 har många dragit slutsatsen att det handlar om en mindre grafikkrets. Det här är dock inte nödvändigtvis fallet, då siffrorna endast indicerar i vilken ordning AMD inlett utvecklingen av respektive krets.

Polaris 12 kan således lika gärna vara någonting som placerar sig mellan den redan existerande duon eller en större och kraftfullare krets än Polaris 10. Det är även möjligt att det är en uppdaterad och mer energieffektiv variant av Polaris 10, något det länge spekulerats i att AMD arbetar på.

En annan möjlighet är att Polaris 12 i själva verket är Vega, men att AMD i sina drivrutiner valt att fortsätta använda Polaris som namn. Vad som talar emot detta är att bolagets kommande entusiastkort baserad på Vega har ID-slingan 687F:C1, som åtminstone inte överensstämmer med siffrorna från Linux-drivrutinerna.

Källa: Phoronix