Med arkitekturen Polaris och Radeon RX 400-serien gjorde AMD ett medvetet val att inte ta upp kampen om det yppersta toppskiktet, utan satsade helhjärtat på mellanklassen. Samma mönster följde med uppfräschade Radeon RX 500-serien, som prestandamässigt stannar vid samma nivå som Nvidia Geforce GTX 1060.

Det här ska det bli ändring på i och med introduktionen av arkitekturen Vega, som AMD i runt ett halvår lovat ska lanseras andra kvartalet år 2017. Under bolagets Financial Analyst Day 2017 infriar grafikchefen Raja Koduri löftet om Vega – men inte för entusiastmarknaden.

Det första grafikkortet med Vega heter Radeon Vega Frontier Edition och är riktad mot professionella användare, där AMD likt Nvidia slår på stora trumman för just maskininlärning. När grafikkort släpps ska det vara snabbast på marknaden ur det avseendet, men hur Vega kommer stå sig mot Nvidia Tesla V100 som bygger på arkitekturen Volta med specialiserade Tensor-kärnor framgår inte.

Specifikationsmässigt går inte AMD in på några närmare detaljer, men avslöjar att Radeon Vega Frontier Edition har en beräkningskraft på ungefär 13 TFLOPS vid enkelprecision (FP32) och 25 TFLOPS vid halvprecision (FP16). Detta innebär att de 64 beräkningsenheterna eller 4 096 streamprocessorer har en maximala klockfrekvens på omkring 1 550 MHz.

Vidare är grafikkortet bestyckat med 16 GB grafikminne av typen HBM2, som ansluts över en 2 048-bitars minnesbuss. Bandbredden anges till ungefär 480 GB/s, vilket med bussbredden i åtanke motsvarar en effektiv klockfrekvens på 1 875 MHz för minnet.

AMD har vid tidigare tillfällen talat om energieffektiviteten med arkitekturen Vega, men av bilderna att döma blir Radeon Vega Frontier Edition en törstig historia. Grafikkortet har två 8-pins PCI Express-kontakter, vilka tillsammans med dess PCI Express 3.0-anslutning innebär en strömförbrukning på uppemot 375 W enligt ATX-standarden.

► Läs alla artiklar om #AMD Vega

Lanseringen av AMD Radeon Vega Frontier Edition äger rum i slutet av juni till en ännu icke känd prislapp. Grafikkortet släpps i två varianter – en luftkyld med blått hölje och en guldfärgad med vattenkylning.