Mozilla har sedan cirka ett år tillbaka arbetat på en genomgående revision av webbläsaren Firefox i ett projekt de kallar för "Quantum". Majoriteten av förändringarna orienteras runt prestandaförbättringar, där såväl responsivitet som laddtider för webbsidor står i centrum.

Nu lanserar Mozilla officiellt den första versionen av Firefox Quantum med versionsnummer 57. De slår i samma veva på stora trumman för prestandan, där den nya versionen bland annat ska prestera mer än dubbelt så bra som Firefox 52 i testet Speedometer 2.0.

Prestandajämförelserna avgränsas dock inte till äldre versioner av Firefox. Företaget passar även på att ge en känga till Googles välrenommerade webbläsare Chrome, där Firefox 57 tillskrivs en lägre minnesanvändning på 30 procent jämfört med konkurrenten.

I övrigt har användargränssnittet omarbetats ihop med ett flertal nya funktioner. Bland dessa återfinns ett integrerat verktyg för skärmdumpar och möjligheten att kunna välja specifika sökmotorer för enskilda sökningar i adressfältet. Den officiella versionen av Mozilla Firefox 57 finns tillgänglig för nedladdning nu på bolagets webbplats.