Intel planerade att ha sin tillverkningsteknik för 10 nanometer utrullad och i full produktion vid den här tiden, men istället har en rad revisioner av 14-nanometerstekniken fått täcka upp. Det har lett till att efterfrågan överstigit produktionskapaciteten på noden, vilket i sin tur har orsakat brist på bolagets processorer.

Ett bolag som såg bristen på horisonten var Asus, varpå tillverkaren köpte in stora lager för att säkra datorproduktionen. Branschtidningen Digitimes rapporterar nu att Asus till stor del tack vare detta kommer kunna öka sin försäljning av bärbara speldatorer under 2018 med 10 procent.

Konkret köpte Asus in komponenter vid en tidpunkt då priserna var lägre, vilket leder till att bolaget inte påverkas särskilt mycket av de högre priserna i kölvattnet av Intels processorbrist. Dessutom har företaget vänt sig till Intels ärkerival AMD, där Asus uppges vara i full färd att släppa fler Ryzen-baserade datorer framöver.

Detta är Asus inte ensamma om, utan flertalet andra tillverkare vänder sig till AMD tack vare både en stärkt produktportfölj i form av Ryzen-familjen, men även Intels kapacitetsproblem. Bland annat Dell och HP uppges sikta på 30 procent AMD i sina datorer under 2019, och moderkortstillverkare ökar även de sitt fokus på AMD.

För Asus del finns dock orosmoln på horisonten, där hårdnande konkurrens gjorde att försäljningen av bärbara speldatorer pressades under årets första halva. Detta då både större aktörer som HP och Lenovo samt mindre spelare som Xiaomi och Razer fokuserar allt mer på marknaden för bärbara speldatorer, eftersom att den fortfarande växer starkt.

Det återstår att se när Intel lyckas lösa sina kapacitetsproblem, och om det isåfall möjliggör för Asus konkurrenter att åter plocka marknadsandelar.